La Guàrdia Urbana deixa les bicis per agafar el cotxe i la moto

  0
  39
  bicis_0_0.jpg

  14/07/2017 – La bicicleta ha passat a un segon pla en el patrullatge de les platges, on ara els agents circulen sobretot en cotxes i motos.

  Tot just fa un mes que la temporada oficial de bany va donar el tret de sortida i molta gent s'ha preguntat aquestes setmanes on són les patrulles ciclistes de Guàrdia Urbana que generalment circulen durant els estius al passeig Marítim. En el nou model policial estrenat enguany, la unitat ciclista com a tal ha deixat d'existir i es troba integrada dins de la Unitat Territorial. Això significa que hagin desaparegut les patrulles en bicicleta? No, si bé és cert que ja no hi ha agents destinats exclusivament a agafar aquest mitjà de transport.

   

  Amb el nou sistema, els agents que estan destinats al front litoral poden escollir el vehicle en el qual circular, i les patrulles estan emprent molt els cotxes i les motos, expliquen també agents del cos. No obstant, apunten fonts municipals, continua existint la possibilitat d'agafar les bicicletes, que estarian preparades tècnicament.

   

  Dos motius, sobretot, però, porten a la utilització dels vehicles motoritzats, sostenen des del govern. D'una banda, la optimització dels efectius en una època, l'estival, en la que hi ha menys personal; de l'altra, que no hi ha suficients uniformes adequats a la patrulla ciclista, que ha de vestir amb una roba especial apta per a l'exercici que suposa.

   

  En qualsevol cas, asseguren aquestes fonts, el patrullatge al front marítim continua constant d'un equip durant el matí i d'un altre durant la tarda, com sempre, amb l'única diferència del canvi de transport.

   

  Guàrdia Urbana inverteix uns 700 euros anuals en el manteniment de cada bicicleta

   

  L'administració pública i la gestió d'un cos de policia desprenen dades i xifres molt curioses, a ulls de la ciutadania, o com a mínim de la ciutadania poc acostumada als àmbits de governança. Una d'elles podria ser cost del manteniment de les bicicletes de la Guàrdia Urbana: 700 euros l'any, una despesa que, a priori, podria semblar desorbitada.

   

  Efectivament, els darrers contractes menors de manteniment de les eines de treball de la Unitat Ciclista afirmen justament això, que cada vehicle de dues rodes suposa a les arques públiques uns 700 euros cada 12 mesos. Es tracta de contractes de 3.000 euros que es renoven cada any o cada sis mesos, i que inclouen les tasques necessàries per tenir a punt quatre o vuit bicicletes, depenent de cada cas.

   

  En tots els casos, apunten fonts municipals, es demanen tres pressupostos a serveis diferents, i en els darrers dos contractes s'ha optat pel pressupost més baix. “En tractar-se de bicicletes d’ús professional per a Guàrdia Urbana, els seus requeriments tècnics són especialitzats i per això tant el seu manteniment com les peces de recanvi són elevats”, esclareixen.