La promotora que vol comprar El Círcol no reconeix el dret de tempteig de l’entitat

  0
  42
  IMG_0147_1.JPG

  30/03/2016 – L’operador immobiliari assegura que té drets “irrevocables” de compra i ofereix a l’associació quedar-se a un futur espai acordat de la nova finca per evitar la via judicial.

  A la promotora que va anunciar fa mesos un projecte per comprar la finca de El Círcol i aixecar habitatges no li passa pel cap deixar que la iniciativa entri en via morta. Encara que l’assemblea de l’entitat va aprovar per unanimitat intentar reunir els diners per igualar l’oferta de l’empresa i quedar-se amb la seva actual seu, la immobiliària assegura que té els drets de compra entrats al Registre de la Propietat, plens poders “irrevocable” de les propietàries i no reconeix el dret de tempteig al qual El Círcol té previst recórrer si aconsegueix reunir el milió d’euros necessaris abans del 5 d’abril.

   

  En aquest sentit, sostenen que a partir de la setmana vinent seran els amos ‘de facto’ de la finca de Francesc Layret, i apunten que ja han realitzat diferents despeses encaminades a materialitzar l’adquisició. No obstant, avancen que no pensen perdre “cap decisió en contra del Círcol” i recorden que, des del primer moment, han estès la mà per negociar i que el seu projecte fos compatible amb la permanència de l’entitat a Francesc Layret, d’una o altra forma. Fins i tot, diuen, van oferir la possibilitat de quedar-se a la futura planta baixa de l’edifici per un preu de lloguer “simbòlic” durant uns anys, abans de deixar les escriptures a nom de l’entitat.

   

  El Círcol continua buscant els diners a menys d’una setmana

   

  El president del Círcol, Toni Forteza, admet les bones formes i bona sintonia amb l’empresa i les propostes presentades, però explica que l’assemblea de socis va prendre una decisió per la que ara aposten. Quant el dret de compra, el màxim representant de l’associació subratlla que estan “convençuts” de la potestat de tempteig. “Ells tenen la seva interpretació i nosaltres la nostra, però no ens hauríem tirat a la piscina, quan es tracta de tants diners, si no estiguéssim molt segurs”.

   

  A menys d’una setmana del límit per a presentar una contraoferta, no obstant, el Círcol no sap si disposarà dels prop de 900.000 euros necessaris per fer-se amb la finca que ha estat la seva seu durant tants anys. La resposta definitiva de les entitats financeres podria arribar durant les properes hores, però, de moment, no és ni un ‘sí’ ni un ‘no’. En cas de no poder fer front al preu de l’adquisició, indica Forteza, un dels escenaris que s’obrirà serà el de seure amb la promotora per tal de trobar una solució a la seva continuïtat. “Si no podem comprar, estem oberts a molts escenaris, un d’ells parlar amb la immobiliària. De moment, però, estem totalment centrats en aconseguir els diners”.

   

  Hores d’ara, la situació està envoltada d’incertesa. Cadascuna de les parts es mostra convençuda del seu dret de compra per sobre de l’altra. En el cas que el Círcol pogués reunir els diners abans del dia 5, doncs, hi haurà un xoc d’interessos que ben bé podria acabar entrant en via judicial. Encara que Vertice vol evitar aquesta situació i s’ofereix a arribar a acords, avisa que si això s’ha de dirimir als jutjats acabarà mirant pels seus propis actius.

   

  El Ple tomba el recurs de la constructora

   

  El Ple d’aquest dimarts ha desestimat el recurs de reposició que Vertice Ensanche va presentar fa uns dies contra la suspensió de llicències a l’entorn de la plaça de la Vila, un mecanisme que impedirà fer qualsevol obra major a diferents finques del carrer Francesc Layret, inclosa la del Círcol, i que ha despertat la reacció de la promotora. El director general, Antonio Sesé, que no ha pogut intervenir al Ple degut al nombre de sol·licituds de paraula que hi havia, considera que hi ha una “falta absoluta de motivació de la mesura cautelar de suspensió de llicència” i que aquesta “vulnera normes de procediment administratiu”.

   

  D’altra banda, consideren que el replantejament urbanístic que l’Ajuntament argumenta per tal de suspendre llicències “és totalment innecessari”. De fet, Antonio Sesé creu que suspendre llicències i, per tant, el seu projecte immobiliari “bloqueja l’alineació d’un tram molt significatiu de Francesc Layret”, ja que la potencial obra guanyaria diversos metres de vorera i que estan disposats a negociar les xifres amb el govern local.

   

  L’operador afirma que l’actuació del Consistori té l’únic objectiu de “protegir i afavorir el Círcol en contra d’una empresa també privada” i que això suposa “una actuació viciada de desviament de poder”. El director general de Vertice explica que han fet arribar la seva postura a tots els grups de l’oposició i que, en uns dies, sol·licitaran reunions amb tots per tal d’arribar a acords, inclòs el Círcol, en una mesa de negociació conjunta. Si la via del diàleg no prospera, avancen, es posicionaran contra l’Ajuntament i els regidors que van votar a favor de la suspensió de llicències al Contenciós-Administratiu. A més, apunten que si els advocats veuen indicis de delicte, també recorreran a la via penal.

   

  El responsable d’Urbanisme, Oriol Lladó, ha exposat al Ple d’aquest dimarts que “25 anys de planejament ineficient és motiu suficient per plantejar una modificació” i que la “figura de la suspensió és habitual i ajustada a dret”. Pel que fa a la immobiliària, manté que la suspensió només atura els procediments un any per poder reflexionar sobre l’urbanisme de la zona, però no nega els drets ni propietat de ningú. Pel que fa a la disputa per la finca del Círcol, Lladó apunta que no volen ni poden entrar-hi, i que el Círcol pot ser una realitat a la plaça de la Vila “recorri o no al dret de tempteig”. “Si l’empresa compra, tindrà uns drets que respectarem i estarem oberts a negociar”.

   

  El PP i Ciutadans han mantingut el seu vot contrari a desestimar el recurs i no veuen clara la legalitat del dictament. PSC i Ferran Falcó (CDC) han votat favorablement, mentre que Jordi Subirana (UDC) s’ha abstingut. Tots els grups, això sí, han demanat una sessió especial per rebre tota la informació sobre la suspensió, tant a nivell jurídic com urbanístic.