La proposta de candidatura unitària de CiU no convenç les forces polítiques badalonines

  0
  IMG_4187.JPG

  16/09/2014 – La idea de crear una llista comú entorn al dret a decidir no atrau als companys d'oposició de CiU ni a la CUP; ERC sí veu amb bons ulls el canvi de rumb de la federació.

  La Diada Nacional de Catalunya clarejava a Badalona amb una notícia que va agafar per sorpresa a molta gent. El grup de CiU local va posar sobre la taula una proposta de candidatura unitària de cara a les eleccions del proper mes de maig que es fa extensiva als partits que es mostren favorables a la consulta sobiranista de novembre –PSC, ICV-EUiA, ERC i CUP- i que vol cristalitzar un projecte alternatiu que pugui fer front al PP d’Albiol. Les reaccions han anat arribant els darrers dies i el feedback de la resta de partits és força irregular.

   

  Des del primer moment, el PSC, líder de l’oposició al Consistori, ha deixat clar que prefereixen l’opció de presentar una llista pròpia. Encara que prenen de forma positiva el pas de CiU, els socialistes consideren que s’ha de presentar un programa que vagi més enllà de la idea del dret a decidir i de derrocar el PP. “Volem presentar una idea sòlida amb alternatives clares a l’actual govern d’Albiol”, expressa el president del PSC, Jordi Serra.

   

  ICV-EUiA, per la seva part, recorda que porta mesos intentant impulsar un front comú d’esquerres a la ciutat, però que, a diferència del plantejament de la federació nacionalista, vol comptar amb els moviments socials i el teixit civil de la ciutat, a més de les sigles tradicionals. Així ho han expressat tant els regidors Carles Sagués i Àlex Mañas com la presidenta d’Iniciativa, Aïda Llauradó, qui creu que CiU no hi tindria cabuda pels fonaments d’esquerres, de participació i radicalitat democràtica sobre els quals volen construir aquesta alternativa.

   

  ERC seria, de moment, l’única força que vegi amb bons ulls el canvi de rumb de CiU. El cap de l’agrupació local, Miquel Estruch, destaca que els republicans porten mesos “propugnant arribar a acords per a donar a Badalona una alternativa de govern ampli, unitari, de tarannà més democràtic i que tingui una solvència important”. “És positiu avançar en aquest sentit; continuarem dialogant amb la resta de forces per veure si es poden aconseguir uns acords i un programa amb unes bases que es puguin reflectir en una candidatura única. Serà complex perè estaríem encantats de poder-ho articular”.

   

  La CUP Badalona veu la proposta de candidatura com un gest “oportunista” al qual no li donen “credibilitat”. El seu portaveu, Francesc Duran, explica que veuen dos clars motius que expliquen aquesta sortida de Convergència: d’una banda, un “rentat d’imatge” que faci oblidar que el grup liderat per Falcó va ser qui va permetre l’investidura d’Albiol i la darrera aprovació de pressupostos, i, d’altra banda, cercar una aliança de cara a les municipals perquè, creuen, la federació “podria obtenir pitjors resultats el proper maig”. “Nosaltres creiem en un front unitari d’esquerres, però no en aquest plantejament per part de CiU”.

   

  La CUP insta l'oposició a fer fora el PP abans del 9N

   

  Més enllà de la idea de CiU, la CUP subratlla que si de veritat es vol impulsar el dret a decidir i assegurar la possibilitat de votar el proper 9N, el que haurien de fer les forces de l’oposició és reprendre la moció de censura i rellevar l’alcaldia abans de la consulta.