La psicòloga del servei de dones maltractades deixa el treball i critica les condicions laborals

  0
  55
  Servei d'Atenció Integral a la Víctima.JPG

  12/10/2015 – Incorporada des del gener a través d'un contracte menor de serveis de 12 hores, la professional assegura haver acumulat mesos de cobraments en dues ocasions.

  El govern liderat per Garcia Albiol va incorporar a principis d’any una psicòloga per atendre les dones maltractades que acudeixen al Servei d’Atenció Integral a les Víctimes de  violència de gènere (SAIV), amb una jornada de 12 hores setmanals a través d’un contracte de serveis. Després de mesos desenvolupant la seva tasca, la professional, Anna Carretero, ha decidit trencar la seva relació laboral perquè considera que el tracte que se li ha donat no és digne i les seves condicions l’han portat a situacions econòmiques insostenibles.

   

  Anna va dedicar més hores de les que cobrava durant els primers mesos per poder cobrir totes les seves funcions: teràpies, informes psicològics o acompanyar i defensar les pacients als seus judicis, entre d’altres. Tot i així, no va percebre ni un cèntim fins a l’abril, quan es va queixar i, al maig, va cobrar les primeres mensualitats. No obstant, diu, amb el canvi de govern, va tornar a deixar de percebre el seu sou i va decidir complir estrictament amb les seves 12 hores setmanals, el que va “afectar negativament les pacients”.

   

  Des de llavors assegura que no va cobrar res més i va acudir a l’Ajuntament per intentar posar solució als impagaments. Fins i tot va presentar el seu cas personalment a l’alcaldessa Dolors Sabater, que li va transmetre, relata, que estava al corrent de tot plegat i que la trucarien i pagarien els mesos pendents. A principis d’octubre, “asfixiada econòmicament”, ja que, a més de no cobrar, havia de pagar autònoms i gestories, va contactar amb una advocada i va avisar que denunciaria si no rebia l’import de la seva feina, a més d’avançar que rescindiria el seu contracte. Finalment li van ser abonats els mesos de maig i juny, afirma. Des d’octubre fins a aquesta setmana, quan ha deixat el seu càrrec, explica que ha anat parlant amb les seves pacients per informar que deixava el servei. “Més de 100 famílies víctimes de violència han cessat el seu tractament psicològic”.

   

  Fonts municipals han esclarit que l’anterior govern no “li va transmetre amb exactitud que es tractava d’un contracte de serveis ni les condicions de pagament” i que la treballadora “va descobrir-ho a l’estiu, quan es va personar a l’Ajuntament”. L’alcaldessa assegura que el cobrament de les factures de la psicòloga, degut a ser un contracte menor de serveis, triguen una mitjana de tres mesos en passar els processos administratius legals per poder ser liquidades. Tot i així, sosté que van intentar accelerar el procés i se li van poder pagar tots els mesos pendents fins al juliol a principis d’octubre. La factura de setembre està a punt de ser ingressada, manté Sabater, qui apunta que encara no han rebut la corresponent a octubre.

   

  Sabater ha volgut remarcar que el govern local ha intentat atendre i accelerar els ingressos de la professional tot el possible i ha lamentat, això sí, “la instrumentalització de les dones que fins ara eren les seves pacients”. “És realment greu i una gran falta d'ètica i responsabilitat professional involucrar les dones en tractament psicològic en els assumptes privats de la terapeuta", considera la batllessa. L’Ajuntament ja treballa en la substitució de la professional, “que es farà amb un sistema contractual estable” i continu.