L’Ajuntament tendeix la mà a les entitats per completar unes festes amb la meitat de recursos

  0
  Festes de Maig - programa presentat.JPG

  23/04/2013 – La reducció del 40% del pressupost obliga a l'Ajuntament a suprimir els clàssics concerts gratuïts d'artistes de renom, que enguany van a càrrec de la Comissió de Festes i estaran protagonitzats per grups més modestos.

  Les Festes de Maig 2013 són a tocar i ahir es va donar a conèixer la programació completa que inundarà la ciutat de joia durant més de dues setmanes. Com era d’esperar, però, la delicada situació de les arques municipals ha minvat el pressupost destinat a la festa major badalonina, que passa de 250.000 a 150.000 euros, un 40% menys. L’afectació més acusada, explica el govern, serà en els concerts públics i gratuïts d’artistes de renom a escenaris com el Turó d’en Caritg, una de les activitats més concorregudes.

   

  La retallada i la supressió del gruix d’actuacions musicals gratuïtes va començar a crear controvèrsia fa uns dies, i així ho comentava ahir l’alcalde Garcia Albiol. Des de la Comissió de Festes, conformada per quasi 80 entitats de tots els barris i que va sorgir el passat agost per organitzar al marge de l’Ajuntament unes Festes d’Estiu que perillaven degut a la manca de recursos, van explicar a finals de la setmana passada que sí hi hauria concerts al Turó d’en Caritg. I així serà.

   

  La comissió, que basa la seva labor en la cooperació i l’esforç popular, porta mesos organitzant activitats pel seu compte, entre elles les actuacions musicals. Davant la situació, el govern local ha decidit tendir la mà a la comissió, incloure en la programació oficial el treball de tots plegats i omplir així el buit que deixa l’obligada reducció de 100.000 euros

   

  E Pregó de Festes, que enguany anirà a càrrec del presentador de ràdio i televisió Justo Molinero, es farà el divendres 3 de maig; i l’acte central, la Cremada del Dimoni, el divendres 10 de maig. Els concerts al Turó d’en Caritg seran la nit del 10 i de l’11, amb bandes com l’Orquestra Mitjanit, el grup badaloní Martinny’s o els Blandiblues.

   

  El programa inclou una àmplia i variada oferta d’activitats programades al llarg del mes de maig a tota la ciutat. Entre els artistes que actuaran cal esmentar a dos badalonins coneguts arreu: Miguel Poveda i Juan Magán, que protagonitzaran sengles concerts en el Palau Municipal d’Esports. I en l’apartat de música, un dels actes amb més història, el Ball del Micaco, que se celebra el dia de la Cremada del Dimoni, tindrà dues edicions a la plaça de La Plana: una per la tarda, pensada per a la gent gran, i l’habitual de la nit, tots dos amb l’orquestra Montgrins. A més, durant les Festes de Maig hi actuaran Divinas, Delafé y las Flores Azules, Roger Canals.

   

  Entre les novetats d’aquest any, s’ha de fer referència a ‘Encén la metxa!’, un conjunt d’activitats que s’han dut a terme a les biblioteques de Badalona per avançar sobretot els continguts més tradicionals de la festivitat. Inclouen una exposició i l’edició de diversos jocs que es podran trobar a les biblioteques.

   

  Una altra de les novetats, molt vinculada a les noves tecnologies, serà la possibilitat de deixar constància fotogràfica de les festes. Els ciutadans podran enviar les imatges que hagin obtingut dels esdeveniments festius a l’adreça bdnmaig2013@gmail.com. Llavors, es farà una selecció que es projectarà a les finestres de l’edifici municipal d’oficines situat a la plaça de la Vila, enfront de la Casa de la Vila. Tanmateix, i amb el patrocini del Centre Comercial Montigalà, s’instal·larà un estand a la plaça de la Vila en el qual els ciutadans podran obtenir, de manera gratuïta, una fotografia en què aparegui la seva cara insertada en la imatge del Dimoni.

   

  A més d’aquestes novetats, i de muntatges teatrals com Forever young i i El nom, continuaran realitzant-se les habituals activitats, sobretot de cultura popular i tradicional catalana que impliquen geganters, castellers, trabucaires, o colles de foc, entre altres, i que inclouen el Ball de Gegants, el Correfoc, la Diada Castellera, la Diada Trabucaire o la Trobada de Puntaires.

   

  El mocador solidari de les festes ha estat novament elaborat amb criteris de Comerç Just per contribuir a millorar les condicions de vida i de treball dels productors de països més pobres, i per assegurar salaris i condicions de treball dignes. El mocador del 2013 és de color verd i reprodueix el cartell de les festes d’aquesta edició. Es posaran a la venda a un preu d’1 euro, el mateix import d’anys anteriors. Es podran trobar a l’estand situat a la plaça de la Vila, a la planta baixa de l’edifici El Viver, i també als quioscos i papereries de la ciutat de l’Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona i província.

   

  Cal destacar també que s’ha tornat a fabricar la tassa de les Festes de Maig, després que l’any passat es posés en marxa aquesta nova iniciativa. S’han fet 700 unitats i es podran adquirir a un preu de 4 euros. La tassa reprodueix la figura del dimoni que es cremarà la vigília de Sant Anastasi a la platja.

   

  La regidora de Cultura i Ciutadania, Montserrat Salgado ha repassat les novetats que la programació presenta en aquesta edició 2013 i ha posat de relleu “la participació i la bona relació que hi ha hagut amb la Comissió de Festes de Badalona per organitzar alguns dels actes inclosos en la programació de les Festes de Maig”.