Les dades d’una primera volta històrica

    0
    21
    JOV-SEV (18).JPG

    19/01/2015 – Posar-se a l’alçada del percentatge de victòries de l’últim Joventut campió de lliga i ser un referent europeu en productivitat, principals èxits d’una Penya que engresca.

     

    Amb el sorteig oficial de la Copa de Rey 2015, la primera volta de la Lliga Endesa ha abaixat el teló definitivament. En una edició de l’ACB més igualada que mai, el FIATC Joventut està sent, per sorpresa majúscula, un dels principals protagonistes de la competició.

     

    En 17 partits disputats, el conjunt verd-i-negre ha sumat un balanç de 13 triomfs (76.4%) i només quatre derrotes (23.6%). Des que es va reinstaurar el sistema de lliga regular de 34 jornades (1996-1997), la Penya mai havia arribat a l’equador del campionat amb un balanç com l’actual.

     

    De fet, la millor marca del club verd-i-negre en les darreres 19 temporades datava de les temporades 2008/2009 (amb Ricky Rubio a la plantilla) i 2007-2008 (amb Ricky i Rudy Fernández dins del roster). En aquelles dues temporades, la Penya havia estat capaç de tancar la primera volta amb un balanç de 12/5, arribant a l’equador de la lliga en cinquè (2008-2009) i tercer (2007-2008) lloc.

     

    Analitzant el percentatge de triomfs sumats per l’equip, curiosament la Penya d’enguany presenta, de moment, el mateix percentatge de victòries a la lliga regular que l’últim Joventut campió de lliga (1991-1992). Aquell equip, entrenat per Lolo Sainz i on hi jugaven estrelles com Jordi Villacampa, els germans Jofresa, Ferran Martínez o Corny Thompson, va tancar la fase regular amb un balanç de 26/8 (76.4% de triomfs i 23.6% de derrotes).

     

    Millor equip català

     

    A banda d’aconseguir classificar-se per la Copa del Rei com a cap de sèrie, el FIATC Joventut d’enguany està sent capaç de liderar la representació d’equips catalans a la Lliga Endesa.

     

    Amb les 13 victòries aconseguides, la Penya ha acabat la primera volta per davant del FC Barcelona (12/5), situació que no es donava des de la temporada 2007-2008, curs en el qual l’aleshores DKV Joventut va guanyar la Copa del Rei i l’ULEB Cup. Aquella temporada, el conjunt verd-i-negre arribava a l’equador de la lliga tercer (12/5), mentre que el FC Barcelona era cinquè amb el mateix balanç (12/5).

     

    Referent europeu en productivitat

     

    Amb el pas dels anys, el bàsquet europeu cada vegada es veu més atret per les estadístiques, principal pal de paller del mercat nord-americà. A Europa es comença a quantificar-ho tot, també a l’hora d’avaluar el balanç i la trajectòria d’un equip al llarg d’una temporada.

     

    La moda de l’estadística s’ha instal·lat al vell continent per a quedar-s’hi i un dels àmbits que més s’està estudiant és l’anàlisi del rendiment que cada club ha pogut obtenir després d’invertir el seu pressupost anual. Pel curs 2014-2015, el FIATC Joventut compta amb un pressupost d’uns 3.9 milions d’euros, dels quals 1.9 són destinats al primer equip verd-i-negre.

     

    Fent un repàs a les principals lligues europees – alemanya, turca, russa, grega, francesa i italiana – ens trobem amb pocs equips que puguin mantenir el nivell de productivitat que exhibeix el FIATC Joventut aquesta temporada (productivitat = pressupost total del club / xifra de triomfs).

     

    És més, de totes les principals lligues europees, només hi ha un club amb un cost per victòria més baix que el de la Penya. Parlem del Nanterre (3.9 milions de pressupost), actual segon classificat de la lliga francesa amb un balanç de 14 victòries i 3 derrotes (278.571 euros/victòria).

     

    Després dels francesos ens trobaríem ja amb el FIATC Joventut (300.000 euros /victòria) i el PAOK, segon classificat a Grècia (10/2) amb un pressupost de 3 milions d’euros (300.000/victòria). A diferència de la Penya, però, ni el Nanterre ni el PAOK destaquen per ser clubs formadors, ja que en les seves primeres plantilles només compten amb dos jugadors formats al planter que hagin tingut minuts a la lliga.

     

    En el cas del conjunt francès, Jérémy Nzeulie i Mensah William són formats a les categories inferiors, mentre que al PAOK, els júniors Michail Liapis (9 partits) i Thomas Kottas (3 partits) també estan tenint protagonisme amb el primer equip. Al FIATC Joventut, pel contrari, més de la meitat de la plantilla – si s’inclou a Alberto Abalde – ha estat formada a les categories inferiors (7 jugadors de 12).

     

    Si ens centrem en altres lligues, a Alemanya el club que està aconseguint una productivitat més alta a l’hora d’invertir els seus recursos econòmics és l’Ewe Baskets Oldenburg, quart classificat del campionat amb un balanç de 11/6 i 6 milions de pressupost (545.454 euros/victòria). A Itàlia, l’entitat més eficaç és el Sassari, segon a la classificació amb 11 triomfs i quatre derrotes (4.4 milions de pressupost i 400.000 euros/victòria).

     

    Per últim, a la lliga turca i a la VTB League, no hi ha espai perquè clubs amb pocs recursos puguin copsar la part alta de la classificació. L’Efes, el Dogus i el Fenerbahçe dominen en territori otomà, mentre que el CSKA i el Khimki ho fan a Rússia.