Les negociacions per a un govern de coalició desprenen punts d’acord i bona sintonia

  0
  52
  IMG_1997.JPG

  04/06/2015 – ERC i ICV-EUiA ja han confirmat el seu suport per a la candidata de Guanyem Badalona el dia de la investidura; el PSC no ho ha fet però valora positivament els primers contactes.

  Complerta pràcticament la primera setmana de negociacions i a uns 10 dies del Ple d’investidura del nou alcalde/ssa, sembla que la sintonia entre Guanyem Badalona, PSC, ERC i ICV-EUiA és bona. La plataforma ciutadana ja s’ha trobat per separat amb les tres formacions i, de fet, republicans i ecosocialistes han confirmat els seus cinc vots (tres i dos) de suport a Dolors Sabater el proper 13 de juny per poder aixecar la vara de l’alcaldia. Guanyem, ERC i ICV-EUiA asseguren tenir moltes coincidències i punts en comú a nivell de programa i comparteixen “el que és fonamental”: atendre l’emergència social com a prioritat; participació ciutadana vinculant, transparència i codi ètic, i “apostar per un estil de regidories basat en l’actuació transversal”. Tanmateix, es marquen concretar la feina a fer com a nou govern a tres nivells diferents: objectius immediats, de legislatura i estratègics.

   

  La confluència d’idees entre els de Dolors Sabater, Oriol Lladó i Àlex Mañas era més o menys previsible i es considerava virtualment factible fins i tot abans d’entrar en terreny de converses formals. El vincle més complicat es planteja amb el PSC i el primer contacte ha estat valorat molt positivament par ambdues parts. La primera trobada oficial va tenir lloc ahir a la tarda i, encara que s’albirava tranquil·la, els resultats semblen haver estat encoratjadors per a un possible pacte a quatre o, com a mínim, per a la investidura de Sabater com a alcaldessa, si bé és cert que, a diferència d’ERC i ICV-EUiA, els socialistes no han confirmat encara el seu suport el dia 13. Des del PSC consideren que “existeix un terreny molt ampli de consens programàtic pel que fa a polítiques d’esquerres enfocades a atendre la situació d’emergència social i en general en tot el que es refereix a l’atenció a les persones, això com en els objectius de nova participació ciutadana i aprofundiment democràtic”. Els socialistes, a més, reafirmen el seu “posicionament de no fer alcalde” Xavier Garcia Albiol “ni per activa ni per passiva”. Qualsevol decisió pel que fa a pactes, diuen, “haurà de ser aprovada per l’assemblea de militants”.

   

  De moment, les converses han fluctuat entre els temes que, a priori, tots tenien en comú i podien posar sobre la taula sense pràcticament cap estira-i-arronsa. Emergència social, transparència i participació, renovació del sistema de govern. A mesura que continuïn avançant, però, podrien sorgir els primers obstacles programàtics, un dels quals serà, de ben segur, la visió del procés sobiranista que adopta cadascú. Aquesta tarda, a les 19h, continuaran les negociacions en una trobada en la que ja coincidiran totes quatre formacions. Demà, divendres, hi haurà una altra reunió enfocada a començar a elaborar un programa conjunt de govern d’unitat i en la que participaran dos membres de cada partit.