Llefià no vol esperar més la reforma del seu mercat

  0
  Ok.JPG

  07/06/2013 – El procés de remodelació del Mercat Municipal de Llefià va néixer fa 13 anys però les obres encara no han començat; els paradistes se senten frustrats i l’edifici es va degradant més i més.

  El procés de reforma d’un mercat local és una d’aquelles fites que més es prolonga en el temps dins l’àmbit del municipalisme. Llefià viu des de fa anys un d’aquests exemples i la situació va camí de fer-se insostenible. El 2000, els concessionaris del mercat van decidir que calia impulsar una remodelació i reorientar el sentit de l’equipament. Llavors es va començar a tractar amb l’Ajuntament i van anar sorgint propostes de projecte. La corporació municipal va rescatar concessionaris, que durant tot aquest temps s’han reduït de 68 a prop de 25, per poder materialitzar la idea que avui encara perdura: una instal·lació comercial amb unes 20-30 parades i un supermercat, incloses les reformes del magatzem, de l'aparcament i de les oficines, per un valor d’uns 5 milions d’euros, diuen els parardistes, que sufragarien ells mateixos i l’operador que s’instal·lés.

   

  El 2009, el Consistori va destinar 160.000 euros a reagrupar tots els botiguers dins la mateixa zona del mercat per poder començar a reformar la meitat de l’equipament que quedava buida; quan aquesta estigués enllestida, els paradistes s’hi traslladarien definitivament, deixant disponible la segona meitat, que després de ser remodelada acolliria un operador de supermercat. Tot semblava anar bé, però el procés es va quedar encallat en aquest punt.

   

  La data de l’inici d’obres s’ha anat posposant des d’aquell moment i, fins ara, no s’ha mogut ni una sola pedra. El Mercat de Llefià és, a dia d’avui, un edifici municipal del qual només s’utilitza aproximadament una meitat, ja que l’altre 50% va quedar pràcticament abandonat després del reagrupament dels paradistes el 2009. Aquest, a més, ha estat un dels majors mals de cap dels botiguers. La zona ‘desèrtica’ va quedar plena de runa i els propis treballadors autònoms del mercat han hagut d’invertir milers d’euros en endreçar-la, desinfectar-la i neterjar-la periòdicament. Però aquesta no és l’única inversió; les esquerdes de sostre i parets, les goteres i humitats i altres desperfectes del deteriorat edifici han suposat una altra inversió afegida, a més d’algun esglai que altre.

   

  La junta de paradistes explica que el sentiment dels botiguers és de frustració. “No entenem quin és el problema; el cost de la reforma no l’ha d’assumir l’Ajuntament. A més, les obres crearien molts llocs de treball al barri”. Consideren que la remodelació hauria de ser una realitat des de fa anys, i que així l’edifici no estaria tan deteriorat ni hauria calgut fer tants nyaps. “Això és una pena i el descontrol del pàrquing superior, a on estacionen més cotxes del que es deuria, porta molt de temps provocant esquerdes al sostre”.

   

  Des de la regidoria de Comerç asseguren que s’ha realitzat un estudi per trobar la forma de guanyar metres comercials respecte del projecte que ja estava elaborat i que el proper pas es redactar l’avantprojecte. Admeten que són uns tràmits que porten temps i que un exemple clar és que la Generalitat ha de donar el vistiplau al nombre de cotxes que podrien estacionar al pàrquing superior del mercat, que avui en dia està a cel descobert i es pretén cobrir, per no causar danys per sobrepes. Tot i així confien en poder licitar i treure a concurs públic el projecte aquest mateix 2013 i cristalitzar-lo abans d’acabar el mandat.

   

   

   

  No volen responsabilitats si es produeix algun accident

   

  La junta de l’associació de paradistes del mercat va entrar al registre municipal fa uns dies una carta eximint-se de qualsevol responsabilitat legal si algun dels desperfectes de l’edifici acaba provocant un accident personal o material. “La caiguda de part del revestiment del sostre i l’augment de goteres fan que hi hagi una alta probabilitat de produir danys. Ja que l’Ajuntament coneix aquests problemes i no ens ha comunicat cap solució, declinem qualsevol responsabilitat al respecte”.

   

  L’Ajuntament afirma conèixer els problemes i explica que aviat farà els arranjaments oportuns per garantir la seguretat de clients i paradistes mentre les obres de remodelació completa s’acaben de tramitar.