L’operació entre Mercadona i la Penya a Pomar entra en la recta final

  0
  77
  IMG_7413.JPG

  05/04/2016 – La Junta de Govern ha aprovat definitivament els projectes de reparcel·lació i urbanització de la modificació de PGM dels terrenys de Pomar on hi ha projectat un supermercat.

  La Junta de Govern ha fet aquest dilluns un dels darrers passos perquè l’operació entre la Penya i Mercadona al barri de Pomar sigui una realitat. L’intent d’entesa entre club i empresa, que s’arrossega des de fa anys i que fins i tot va haver de canviar d’ubicació, ha requerit una modificació del canvi de Pla General Metropolità (PGM) a les zones del Mas Ram i de Pomar que va superar les fases inicial i provisional al Ple entre finals de 2014 i principis de 2015. Posteriorment, el canvi es va traslladar a la Generalitat, on la Comissió d’Urbanisme va donar el vistiplau final.

   

  Aquest dilluns, doncs, l’executiu, via Junta de Govern, ha aprovat de forma definitiva els projectes de reparcel·lació i urbanització de la modificació de PGM dels terrenys en qüestió, 6.000 metres quadrats dels quals estaran destinats a ús comercial i acolliran la construcció d’un supermercat Mercadona, si res no varia. Els tràmits tècnics avui consolidats, que es van iniciar a finals de 2015 promoguts per iniciativa privada, són els serrels posteriors a l’aprovació de modificació de PGM i necessaris abans que qualsevol hipotètica empresa pugui demanar la llicència per emprendre una activitat comercial en una parcel·la de terrenys destinades a tal efecte. La reparcel·lació i urbanització contemplen els potencials beneficis i càrregues del sòl en qüestió i el preprojecte que defineix com ha de ser la seva urbanització i la de l’entorn.

   

  Arranjaments per valor de mig milió d’euros per part de la Penya

   

  A banda dels 6.000 metres quadrats que atrauen l’atenció de tots els focus, el moll de l’os de l’operació entre el Joventut i Mercadona, la modificació del PGM i la permuta de terrenys entre l’entitat esportiva i l’Ajuntament desprenen 4.000 metres més a Pomar i uns altres 6.000 a Mas Ram que d’ara en endavant seran de titularitat municipal i que estan pensats per aixecar equipaments i habilitar espais verds i espai públic, bona part dels treballs d’arranjament dels quals, per valor de més de mig milió d’euros, correria a càrrec de la pròpia Penya.

   

  Una operació políticament polèmica de principi a fi

   

  La permuta de terrenys entre Ajuntament i Club Joventut ha viscut diferents fases i va haver de saltar de la ubicació inicial de Mas Ram, on els veïns es van oposar frontalment a la instal·lació d’un supermercat, al solar de pomar que ja està qualificat com a sòl d’ús comercial. Durant els dos primers debats al Ple de la modificació del PGM, ICV-EUiA, actual partit de govern, es va mostrar contrari i va abocar dubtes sobre l’operació, el que fins i tot va valer una crítica reprovació per part de la Penya.

   

  Des del primer moment, l’actual executiu, format per Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA, no es va mostrar favorable a l’operació perquè suposava la construcció d’un nou Mercadona a la ciutat. Tot i així, sempre han argumentat que es tracta d’un “procediment reglat” i un “planejament que ja s’havia fet” durant l’anterior mandat, ratificat per la Generalitat i el mateix conseller de Territori, Santi Vila.

   

  El regidor d’Urbanisme, Oriol Lladó, explica que l’operació ja havia experimentat tots els procediments legals quan van accedir al govern, però que van expressar els seus dubtes al director d’Urbanisme i al conseller el passat estiu. Un cop superats els debats polítics, assegura, el present executiu només ha pogut entomar els tràmits administratius i tècnics a seguir. “Ha estat un procediment llarg perquè hem exigit molt”, indica Lladó sobre la reparcel·lació i la urbanització, les dues aprovacions materialitzades aquest dilluns.

   

  Fonts del Club Joventut han esclarit que es prenen aquest pas com un “tràmit més” que tard o d’hora es donaria i que el projecte entre en la seva recta final però que encara resten cartutxos per cremar. En aquest sentit, prefereixen no establir terminis, anar avançant progressivament i presentant tot allò que se’ls hi demani des de l’administració.

   

  El petit comerç i el mercat de Pomar, contraris

   

  El teixit comercial de botiguers i els venedors del Mercat Municipal de Pomar han estat els col·lectius més bel·ligerants amb l’operació, que suposa l’obertura d’un nou Mercadona i una altra sacsejada per a l’activitat de l’entorn. La Federació d’Associacions de Comerciants de Badalona, de fet, va presentar fa uns mesos una denúncia contra l’operació davant el Contenciós-Administratiu que encara no ha rebut resposta, segons el president dels botiguers, Joaquim Nocete.