L’oposició veu “poc ambicioses” les ordenances del govern però deixa passar l’aprovació inicial

  0
  IMG_9345.JPG

  La primera proposta d’ordenances fiscals i preus públics per a l’any 2016 del nou govern local ha passat aquest dimarts el primer filtre del Ple municipal. L’oposició al complet es va abstenir perquè el plantejament de l’executiu s’hagi aprovat inicialment, s’obri el període d’al·legacions i comenci la part més intensa de les negociacions entre tots els grups municipals, que ja han avançat que presentaran les seves propostes de modificacions durant les properes setmanes.

   

  Els quatre grups de la bancada contrària a l’equip de govern van coincidir en assenyalar la proposta com a “poc ambiciosa”. Des de Ciutadans van apuntar que congelar l’IBI “no és suficient” i que hagués estat lògic baixar aquest i alguns impostos més, encara que fos acord amb l’IPC. CiU considera que les idees del tripartit manquen “d’una reflexió profunda” i que estan mogudes “per la inèrcia, segurament degut a les presses per presentar les ordenances a temps”. El regidor Ferran Falcó ja va avançar diferents al·legacions, como ara rebaixar l’IBI un 5%; bonificar les famílies nombroses per renda familiar, no segons el valor cadastral dels habitatges, o bonificar aquells propietaris que cedeixin els seus pisos buits a la borsa de lloguer social de la ciutat.

   

  El grup socialista creu que el nou govern perd una oportunitat “per aprofundir en justícia social” i que “el discurs s’ha quedat en bones intencions”. El PSC troba en falta reduccions i bonificacions en qüestions com la teleassistència, el preu de les escoles bressol  o per a les famílies monoparentals. “Veurem si s’aproven definitivament o no després de la negociació”, va puntualitzar el portaveu Rubén Guijarro. El Partit Popular, per la seva banda, va titllar les ordenances de “decebedores” i va afirmar que el nou govern ha seguit mesures continuistes. “Si no fos per un parell de galimaties que han fet, els hi podríem votar a favor”, va expressar el regidor Ramon Riera, que va posar en dubte la legalitat del fraccionament de l’IBI en quatre pagaments.

   

  El regidor responsable d’Hisenda, Jose Téllez, va admetre que les ordenances podrien ser més ambicioses però ressalta que “és un primer pas per poder aprofundir més” en el futur proper. En aquest sentit, va demanar l’ajuda de tots els grups a través de les seves al·legacions per aconseguir una millor fiscalitat i per fer pedagogia de les ordenances amb la ciutadania. Això sí, va apuntar, va demanar un punt de realisme i responsabilitat a l’oposició en les seves peticions. “Hi ha marge per a la negociació”.