Marc Estruch: “Volem un club obert a la ciutat i amb activitats durant tot l’any”

    0
    27
    CNBadalona.jpg

    31/05/2016 – El nou president del CN Badalona exposa el projecte que la nova junta del club ha començat a estructurar.

     

    Soci de l’entitat amb més de 30 anys d’antiguitat, Marc Estruch va optar per fer un pas endavant i presentar candidatura pròpia a les últimes eleccions celebrades al CN Badalona. Després d’un període d’aprenentatge formant part de la junta, Estruch passa ara a liderar un projecte que persegueix dos grans objectius: adaptar la institució als nous temps i completar un canvi generacional en la metodologia de treball.

     

    Quina vinculació té amb el CN Badalona i per què va decidir presentar-se a les eleccions a la presidència?

     

    Bé, jo sóc soci del club des que tenia cinc anys. Ara en tinc 39. Durant tota la meva infantesa he pogut gaudir del mar i de totes les activitats que feia el Natació Badalona. He fet molts amics i, en definitiva, el club m’ha aportat moltes coses. Des de sempre, tota la meva família també hi ha estat vinculada. Em vaig presentar a les eleccions per intentar fer un canvi generacional. El club s’estava quedant obsolet i per aquest motiu vaig decidir començar a treballar amb la junta des de fa set o vuit anys. Un cop completat aquest procés d’aprenentatge, ara és el moment de fer canvis i de retornar-li al CN Badalona tot allò que m’ha donat.

     

    Amb quin volum de socis i alumnes esteu treballant?

     

    Ara comptem amb uns 1.600 socis, aproximadament. El volum anual de persones que passen per l’escola de vela s’acosta als 1.200. També comptem amb 90 remers i amb una flota molt potent de patí de vela. La natació està formada per uns 100 nens i nenes i el casal d’estiu també és potent.

     

    Com s’ha trobat la institució?

     

    El club ara mateix viu una situació complicada. Creiem que s’ha desviat una mica del camí que està seguint la societat i de l’oferta del mercat. Necessitem corregir aquest rumb per tornar a oferir tot allò que la gent demana. Estem patint un petit degoteig de socis constant i les instal·lacions fa molts anys que no es renoven. Necessitem recuperar tota la part social de l’entitat i fer moltes més activitats encarades a tots els badalonins. De cara a l’estiu començarem a organitzar festes als vespres, seguint una mica el fil de l’Hamburguesa Endimoniada feta per la crema del Dimoni. Va ser un èxit absolut i per això aquest dissabte tornem a obrir les portes per celebrar la Benvinguda de l’estiu. Per Sant Joan també farem alguna cosa.

     

    Què és el primer que cal fer per començar a créixer de nou?

     

    Estem intentant fer canvis per aconseguir que la gent vingui al club. Abans, per exemple, totes les activitats de vela estaven destinades als socis. Nosaltres creixem que això és un error, ja que no podem ser una entitat tancada i elitista. Necessitem un CN Badalona obert a la ciutat i per això a totes aquestes festes que estem organitzant hi pot assistir qui vulgui. A més, de cara a l’estiu, el lloguer d’embarcacions, kayaks i paddle surf també estarà obert a tothom. Volem un club obert a la ciutat, amb activitats durant tot l’any i amb una parcel·la esportiva que torni a estar en primera línia.

     

    Quin grau d’importància té la renovació de la concessió de ports i costes que caduca a finals del 2017?

     

    Sens dubte, aquesta és la qüestió més important. El lloc on estem situats pertany a ports i costes. Quan va entrar en vigor la nova llei de costes es va anunciar que la concessió il·limitada que teníem finalitzava a finals del 2017. Per nosaltres és vital renovar-la. En principi no hi ha d’haver problema, però no ens valdria una renovació per cinc o deu anys. Volem fer una inversió potent per renovar totalment la institució i, per tant, haurem de tornar els diners que demanem. Necessitem que aquesta concessió sigui de 25 anys cap amunt per poder donar estabilitat al CN Badalona i tenir temps per recuperar els recursos invertits. Ja hem parlat amb l’Ajuntament, amb la UFEC i amb la Federació Catalana de Vela i tots anem en una mateixa direcció.

     

    Quina situació financera viu el CN Badalona i quin tipus d’inversions calen executar?

     

    La situació de la tresoreria és una mica delicada. Tot el tema de la crisi ens ha afectat, no ho podem negar. Tampoc som un club que es dediqui a fer diners, ja que la idea és invertir tot allò que generem. En comptes de retallar les seccions hem buscat més fonts d’ingressos, trucant a la porta de nous patrocinadors per recuperar la influència social i esportiva. Això requereix inversió i per aquest motiu s’ha decidit crear una nova sala polivalent que ampliarà el gimnàs. Aquest espai també es podrà fer servir com una sala de reunions o per diferents activitats pels socis. La segona inversió que hem realitzat és l’actualització de les embarcacions de l’escola de vela. Volem que vinguin més nens, oferir més serveis a les escoles de Badalona i donar l’opció a la gent de fora perquè també pugui llogar embarcacions. Fins que no tinguem la concessió, no farem més despesa.

     

    El club busca un patrocinador principal per l’escola de vela?

     

    Sí. De fet ja hem trobat diversos patrocinadors. Per exemple, per cobrir tot el tema de mar i dels alumnes de l’escola, hem arribat a un acord amb KIA. Forn Bertran també començarà a col·laborar amb nosaltres, així com altres empreses que s’han d’acabar de tancar. En tenim una de molt potent que potser sí que ens agafarà tota l’escola de vela, posant una gran pancarta i fent uniformes específics per tots els nens. Encara s’ha de perfilar.

     

    S’estan establint contactes amb centres educatius i empreses perquè vinguin a fer activitats?

     

    Correcte. Aquesta és una de les altres branques que volem explorar encara més. Per exemple, pensant en les empreses de Badalona i dels voltants, oferirem una visita turística amb paddle surf per veure la ciutat. Un monitor dirigirà una ruta d’una o dues hores per conèixer tot el litoral badaloní. També volem incrementar les competicions de rem i de vela entre diferents centres educatius.

     

    En quin punt es troba l’eterna qüestió de la piscina?

     

    A veure, des de sempre nosaltres hem tingut el mateix problema. Som un club de natació sense piscina. Utilitzem la piscina municipal, però l’espai s’ha quedat petit. Ens manquen hores d’aigua, ja que compartim la instal·lació amb la resta de la gent de la ciutat. El fet de ser una piscina de 25 metres no ens va gaire bé en termes esportius i l’estat de la instal·lació tampoc és el millor. Aquest any hem tingut problemes constants. Sobre la nova piscina que es vol construir a la ciutat, ara sembla que caldrà situar-la en una nova ubicació. Nosaltres no tenim clar quan es farà, tot i que l’Ajuntament ens diu que sí que tirarà endavant. És per això que hem parlat amb la Federació perquè ens cedeixi espais a Barcelona, tot i que el nostre somni seria poder construir una piscina pròpia.

     

    Hi ha bona sintonia amb el nou govern? Necessiten treballar plegats per créixer?

     

    Sí. Fa un parell de setmanes vam anar a parlar amb la regidora d’esports, la Maria Gallardo. Francament, la trobada va ser molt bona. Ens va sorprendre positivament la seva visió de l’esport i a partir d’ara intentarem col·laborar per explicar què fa el club en el seu dia a dia. Necessitem comunicar tot allò que succeïx dins nostre per seguir promocionant la pràctica de l’esport i els bons hàbits.