PSC, CiU i ICV-EUiA acorden el ‘sí’ a la consulta i Badalona es posiciona a favor del 9N

  0
  45
  IMG_6993.JPG

  26/09/2014 – PSC va arribar a un acord, ahir a darrera hora, amb CiU i ICV-EUiA per donar suport a la moció i posicionar el Ple badaloní a favor de la consulta; el PP es queda sol en el 'no'.

  Badalona també donarà suport a la consulta del 9N. Això ha decidit aquest mateix matí el Ple municipal, en una sessió extraordinària sol·licitada per CiU i ICV-EUiA i recolzada per ERC i CUP. Finalment, la incògnita dels darrers dies, que residia en quina direcció prendria el vot socialista, decisiu per a l’aprovació o rebuig de la moció, ha estat desvetllada a última hora. El grup municipal del PSC, tal i com es va acordar ahir al vespre en converses amb la resta de forces, ha introduït dues esmenes parcials a la proposta inicial, per tal fer referència al “marc legal”, i ha aportat els vots necessaris per posicionar el Ple del costat del 9N i afegir Badalona als prop de 900 municipis que hi han donat el seu recolzament.

   

  El regidor d’ICV-EUiA, Àlex Mañas, ha apel·lat a la “unitat catalanista d’esquerres” per explicar que Catalunya “vol votar i iniciar una nova etapa”, a través d’una “consulta” que permeti  els seus ciutadans “ser lliures”. “La moció era important per demostrar que ningú ens pot impedir votar. L’hem pogut consensuar amb el PSC, perquè és una part essencial del catalanisme polític”, ha explicat. “Deixem de comptar manifestants i comptem vots”, ha sentenciat, fent referència a les àmplies mobilitzacions ciutadanes.

   

  “Badalona no podia quedar fora de la Història i ser diferent a la resta de Catalunya. Hi ha una majoria social que vol votar; és un moviment extraordinari i potent com no hi ha a cap altre indret d’Europa”. Així ha començat el president del grup de CiU, Ferran Falcó, un discurs en el que ha repassat la trajectòria de “frustacions” que han portat fins aquí, fent referència a l’Estatut d’Autonomia. Pel que fa a les mesures que el Govern de l’Estat prepara, el convergent ha criticat “una separació de poders contaminada” i una actitud basada en “amenaces” a la que “s’ha de dir prou”. “Això és un moviment imparable, inhabilitin a qui inhabilitin”.

   

  El líder socialista Jordi Serra ha criticat que l’alcalde Garcia Albiol hagi relegat un debat sobre un “tema molt important” a les nou del matí. “Volem votar i que es voti. No sé si el 9N o més endavant, però que es voti”, ha expressat Serra, tot matisant que s’ha de fer “d’una manera acordada i amb el reconeixement internacional”. “Aquest procés només es resol votant i negociant. Nosaltres no estàvem 100% d’acord amb la moció però ens hem assegut a dialogar”, ha manifestat, fent referència, també, a la falta de voluntat de diàleg per part de l’executiu de Rajoy.

   

  Des de les files del PP, l’encarregat del torn de paraula no ha estat Garcia Albiol, a qui pràcticament no se li ha escoltat durant tot el debat, sinó el primer tinent d’alcalde, Ramon Riera, que el primer que ha fet ha estat retreure als socialistes que no estaven actuant segons els seus principis. Riera ha considerat que la moció no té sentit quan encara no s’ha convocat la consulta i defensa que el 9N portarà a una “confrontació” que el PP, diu, no vol. “Volem Catalunya amb Espanya i ens desprecien per no recolzar una Catalunya independent”.

   

  En acabar la votació, la gran majoria del públic assistent i els grups de l’oposició s’han aixecat per aplaudir l’aprovació i felicitar-se mútuament per l’acord aconseguit.