Quatre detinguts a Llefià per vinculació amb xarxes d’enviament de jihadistes a Síria

  0
  48
  operación yihadistas.jpg

   31/03/2015 – Es tracta d'un matrimoni i els seus dos fills bessons de 16 anys, que justament avui partien cap a Síria, a través del Marroc i Turquia.

  La Guàrdia Civil ha detingut a Badalona aquesta matinada quatre persones vinculades a una xarxa de captació i enviament de jihadistes a Síria. Es tracta d’un matrimoni i els seus dos fills bessons de 16 anys, que justament avui marxaven cap a l’Orient Pròxim, residents al barri de Llefià. A més del pis de la família, al número 11 de l’avinguda Amèrica, les autoritats han registrat una altre domicili que també freqüentaven al carrer de Juan Valera, amb la frontera amb el barri de La Salut.

   

  Els dos germans menors partien avui des de Badalona cap a Síria, a través del Marroc i Turquia, on ja havien contactat amb membres de la xarxa d’enviament que els hi anaven a facilitar el desplaçament fins a la zona de conflicte. Els pares eren plenament conscients de la situació, sobretot la mare, que seria la més implicada en el procés de radicalització, segons ha informat la Guàrdia Civil.

   

  Havien deixat l’institut per marxar al Marroc

   

  Els dos menors havien deixat la seva escola, l’Institut Enric Borràs de La Salut, el passat setembre i havien marxat al Marroc per estudiar l’Alcorà a una madrassa de Tetuan. Haurien tornat fa cosa d’un mes i, des de llavors, tots dos es comportaven de forma diferent i havien canviat els seus hàbits, segons han explicat alguns veïns.

   

  Altres joves del barri asseguren que, abans de marxar, el seu comportament era el de qualsevol adolescent i que acostumaven a jugar a futbol amb la resta d’amics. Des de la seva tornada, diuen, gairebé no es relacionaven amb ningú. Un dels veïns de l’edifici relatava aquest matí que es tractava d’una família molt respectuosa i treballadora, que portava prop d’una dècada vivint al mateix domicili i que mantenien un tracte cordial amb tothom. En cap cas el veïnat havia notat cap mena d’actitud que pogués relacionar la família amb comportaments radicals.

   

  Yassin Atanji, un altre fill de la família, més gran que els avui detinguts, va morir el passat any mentre desenvolupava activitats terroristes a Síria amb un grup vinculat a l’Estat Islàmic, segons ha pogut saber la Guàrdia Civil.

   

  Tots quatre han estat traslladats avui a Madrid, on prestaran declaració davant l’Audiència Nacional. Els investigadors centren la recerca en la xarxa de reclutament marroquí que donava suport a aquest grup i en la possible existència d’altres processos d’enviament de jihadistes.

   

  “L’accés dels adolescents a les xarxes socials afavoreix el procés de radicalització violenta”, ja que s’enalteix “el paper jugat per aquelles persones que, com el germà dels detinguts, moren en les zones de conflicte” i són projectades com a “màrtirs” perquè la resta dels joves segueixin les seves passes, segons explica el Ministeri de l’Interior.