REPORTATGE l La Mora, el barri aïllat pel canal

  0
  312

  La construcció del canal del Gorg aïlla, encara més, el barri de la resta de la ciutat

  El barri de La Mora de Badalona està situat al litoral marítim de l’extrem sud de la ciutat. Entre el Port de Badalona i les Tres Xemeneies trobem una zona de cinc blocs de pisos que antigament pertanyia a la fàbrica “Cross“. Un barri relativament nou fruit dels antics terrenys de fàbriques que ha nascut com una flor al desert. Una zona en construcció, moderna, amb somnis de futur, però totalment desconnectada. Una incomunicació que encara s’agreujarà més amb la construcció del canal del Gorg que s’obrirà els propers anys al mar. Amb les noves obres, els vehicles no podran anar pel litoral i es veuran obligats a donar una volta considerable per connectar amb el centre de la ciutat.

  Mapa del futur tall que patirà el carrer Eduard Maristany pel seu pas pel Port de Badalona

  Des de l’Associació de Veïns de la Mora ens expliquen la preocupació dels veïns del barri amb aquesta problemàtica. “Ens hem quedat en terra de ningú. El que abans trigàvem 5 minuts, ara es farà una volta eterna”, ens assegura la presidenta de l’AVV, Teresa Garcia. Amb l’obertura del canal, l’únic accés que tindran a l’altra banda de la via és a través del Pont de Sant Lluc. Aquest és un pont inacabat que està pensat per a cotxes i no per a vianants que han de donar una enorme volta per travessar. “El canal és una ‘pijada‘ que només serveix perquè entrin barquetes i puguin vendre pisos a primera línia del canal” expliquen els veïns indignats. Per la zona només hi passa una línia de bus que també haurà de donar la volta pel pont de Sant Lluc.

  “L’elevació del vial del tren comportarà que el que abans trigàvem 5 minuts en fer, ara es tornarà una volta eterna”

  Des de l’Ajuntament de Badalona i Marina Badalona han informat del projecte en tot moment, però des de l’AVV expliquen que no se’ls han plantejat solucions viables. Retreuen al consistori i a Marina que els van prometre un Mercadona i un CAP que finalment no s’han acabat construint al barri. Entre altres demandes, denuncien que tampoc tenen cap col·legi, ni biblioteques, ni guarderia. La falta de connexió amb els col·legis públics obliga que l’única manera que tenen d’anar-hi sigui caminant o amb transport privat, ja que el bus no passa per la porta dels centres. A nivell turístic, també quedaran aïllats del nou hotel Marina, els allotjats del qual fins ara poden anar-hi caminant. Això ja no serà així.

   

  Les obres de construcció del viaducte ferroviari començaran abans que acabi l’any

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que les obres de construcció del viaducte ferroviari sobre el canal del Port començaran abans que finalitzi l’any. Aquesta construcció entre els carrers de Ponent i Tortosa servirà perquè el tren pogui transitar per sobre el canal i és una de les obres més importants del treball total.

  La construcció d’aquest viaducte de 180 metres de longitud assegurarà la continuïtat de la línia del ferrocarril, salvant el nou canal de Badalona. Segons l’Ajuntament, les obres han de permetre la millora de la connexió del Port i el front marítim amb la resta de la ciutat. La construcció d’aquest viaducte i de la rotonda de comunicació del carrer de Ponent amb Eduard Maristany són claus per poder finalitzar la totalitat dels 350 metres del canal d’aigua que s’endinsa en la trama urbana, sent en el seu conjunt l’obra més rellevant des de la construcció del port l’any 2003.


  Un gran bulevard urbà que s’obrirà al litoral
  Segons el conveni entre ADIF, l’Ajuntament i Marina Badalona l’execució de les obres del viaducte ferroviari sobre el canal del Port de Badalona suposen una inversió de 18,8 milions d’euros, dels quals Marina Badalona n’aporta 10,5, l’Ajuntament de Badalona 4,9 i Adif 3,3. El mateix conveni preveu una Comissió de seguiment formada per dos representants de cadascuna de les tres parts.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí