Touchdown d’actitud: els Dracs i la seva filosofia de planter

    0
    53
    IMG_1987.JPG

    09/05/2017 – Entrevistem a Ignasi Heras, coordinador del planter dels Badalona Dracs, per conèixer quins valors afegits té el futbol americà a l’hora d’educar els seus practicants.

     

    Des de fa tres temporades, els Badalona Dracs han reiniciat les seves estructures de planter, superant una pèrdua molt important de fitxes succeïda durant els trasllats de camp soferts pel club. Ignasi Heras és el coordinador de la base negre-i-plata i se sent molt orgullós de la feina que està desenvolupant l’entitat en concepte de formació.

     

    De veure com uns 35 jugadors que procedien de diferents escoles de Badalona van abandonar les files de Dracs a recuperar un planter de quasi 70 efectius, dividits en futbol flag (sub11, sub13 i sub15), cadet i júnior. Aquest és el procés que ha seguit el club en els darrers temps.

     

    “L’any passat va ser la primera temporada que vam poder tornar a treballar amb normalitat amb les escoles que hi ha a prop de Montigalà”, reconeix Heras. Els fruits no han tardat a manifestar-se, amb un subcampionat de Copa Catalana del sub11 i el sub13 i amb el cadet classificat per les semifinals de la lliga catalana.

     

    Tot i que les expectatives són bones, la base de Dracs treballa a foc lent per assolir un objectiu molt ambiciós a mitjà termini. “Tenim un repte amb el planter: formar jugadors de nivell europeu. El nostre sènior està per sobre del nivell espanyol i, per tant, cal treballar molt dur per nodrir-lo amb efectius de la base”, valora Heras.

     

    En conseqüència, per aconseguir aquesta fita és bàsic “mantenir les generacions unides perquè comparteixin equip”, ja que “els anys de rodatge comú són la clau per augmentar el nivell competitiu”.

     

    El valor afegit del futbol americà

     

    Però, què té d’especial, a banda de la pròpia difusió de l’esport, el fet de jugar a futbol americà? Segons Ignasi Heras, una de les claus recau en el vessant pedagògica i educativa que transmet aquesta disciplina importada dels Estats Units.

     

    “L’aspecte educatiu més important del futbol americà és que el jugador entén a la perfecció que no només ha de ser bo individualment, sinó que ha d’arribar a tenir un grau de conjunció total amb l’equip. En altres esports sempre es diu que el col·lectiu és el més rellevant, però això en el futbol americà encara té més impacte: tothom s’ha de moure sincronitzat i alhora en cada jugada”, assegura Heras en primera instància.

     

    “Funcionem una mica a l’estil de la natació sincronitzada. És per això que l’evolució tècnica dels equips sempre és lenta. S’ha de pensar en el mitjà termini”, afegeix a continuació el nostre protagonista.

     

    Podríem afirmar, doncs, que el futbol americà defuig totalment d’una estructura piramidal d’equip, on la brillantor de l’estrella eclipsa la resta. Aquesta rellevància absoluta del col·lectiu per sobre del talent individual és de gran ajuda pels jugadors de formació, no només en el món esportiu; també en altres aspectes de la seva rutina diària.

     

    “El format del nostre esport ajuda els nens i nenes en altres àmbits de la vida. Primer de tot els ensenya a no rendir-se mai, perquè el futbol americà és una pràctica de repetició constant de jugades. Per tant, quan una acció surt malament en un partit o entrenament, es pot tornar a fer just després”, defensa el coordinador del planter de Dracs.

     

    “Això ajuda a crear esportistes i persones inconformistes; que no es casen amb el resultat immediat. Els jugadors aprenen a ajustar-se a les capacitats dels seus companys per créixer com a grup”, argumenta Ignasi Heras.

     

    Ajustar-se i acceptar les capacitats dels altres i entendre que una persona amb una aparença física contrària a la teva pot ser-te de gran ajuda per guanyar un partit. Parlem de valors fonamentals.

     

    “El futbol americà permet fer esport a qualsevol nen o nena de qualsevol perfil físic. La filosofia Dracs és clara: tothom que tingui actitud es pot convertir en un bon jugador. Les aptituds es poden entrenar”, estableix Ignasi Heras.

     

    Les ‘lliçons’ del tècnic dels Badalona Dracs ens acosten cap a un model esportiu on la discriminació per raons de pes són un contrasentit, principalment perquè un equip de futbol americà necessita a jugadors amb un físic molt potent i a d’altres més ràpids i àgils.

     

    A més, un altre aspecte important que es treballa als Dracs és la composició mixta dels equips, sobretot en categories de flag. Des del club es defensa que aquesta metodologia crea “un ambient d’igualtat i normalització esportiva més que interessant”.