Badalona es veu esquitxada per una operació que ha destapat un frau de 64 milions d’euros

  0

  18/01/2013 – Hisenda ha denunciat 23 empreses, algunes d'elles situades al polígon de Badalona Sud i Sant Adrià, que havien evadit impostos entre 2007 i 2011.

  Badalona es va veure ahir esquitxada per una macrooperació contra un grup de 23 majoristes acusats de defraudar 64 milions d’euros en impost de societats i IVA entre el 2007 i el 2011. Unes 43 persones, la majoria ciutadans xinesos, han estat implicades, segons l’Agènci Tributària a Catalunya, encarregada de l’operatiu realitzat des d’octubre de 2011. També s’ha detectat la implicació d’un assessor privat de duanes.

  Hisenda ha embargat preventivament 84 immobles i 240 comptes bancaris de forma cautelar, d’assegurar que es recuperarà una part d'allò defraudat –24 milions en impost de societats i 40 en IVA–. Es van registrar fins a 20 naus i locals ubicats a Barcelona i el polígon de Sant Adrià del Besòs i Badalona Sud, en què van confiscar documentació abundant i suports informàtics.

  L’Agència Tributària ha presentat 18 denúncies davant la Fiscalia Especial de Delictes Econòmics per 133 delictes contra la Hisenda Pública a través de 23 empreses, que compartien funcionament però no formaven un entramat, dedicades al comerç a l'engròs d'articles que s'introduïen a Espanya majoritàriament fora del circuit oficial.

  Els majorites "van crear un sistema minuciós" que permetia declarar la mercaderia per menys valor i per menys quantitat, i va generar un total de 240 milions en vendes no declarades. Segons Hisenda, es tracta de l'operació més important feta a Catalunya contra empreses que defrauden l’Estat.

  El modus operandi d'aquestes empreses començava amb la importació de productes d'origen asiàtic, sobretot roba i regals, que després es venien en les botigues 'Tot a 100', declarats per un volum i preu inferiors a la duana gràcies a factures falses emeses per una societat xinesa interposada.