Treballadors de Can Ruti acusen Salut de manipular les llistes d’espera dels usuaris

    0
    32
    can ruti.JPG

    10/10/2013 – La plataforma Can Ruti diu Prou explica que hi ha més gent en cua que la declarada a les dades oficials del Govern; la direcció del Germans Trias i Pujol nega l'existència de cap manipulació.

    L’Àgora ciutadana de Badalona, de la qual forma part la Plataforma Can Ruti diu Prou, ha engegat aquesta setmana la campanya “No marxis sense hora, hi tens tot el dret”, una iniciativa impulsada a diferents localitats que té com a objectiu manifestar una “realitat adulterada” a través de la manipulació de les dades referents a les llistes d’espera de la sanitat catalana.

     

    Els impulsors de la campanya expliquen que, molts cops, els pacients surten dels hospitals o CAPs sabent que necessiten una visita o intervenció però sense que se’ls hagi donat cita perquè el temps d’espera és massa ampli i han d’esperar una trucada del centre per concretar-la. Aquests usuaris són inclosos, diuen, dins d’una “llista d’espera prèvia” que no es pren com a referència a l’hora de donar les dades oficials i que només són comptabilitzats un cop reben dia i hora, fet que es pot arribar a demorar setmanes. En resum, afirmen que existeix molta més gent a l’espera de ser atesa que la que en realitat declara el Departament de Salut. A més, afegeixen, si el pacient no respon a la trucada amb la que se li ha d’atorgar hora, passa al final d’aquesta llista ‘B’.

     

    “Mentre que la Generalitat publica dades que mostren que les llistes d’espera milloren, la realitat ens mostra que el temps d’espera cada cop és més llarg i supera amb escreix el màxim legal permès de 6 mesos”, denuncien treballadors i representants sindicals del Germans Trias i Pujol. Contra aquestes pràctiques, la companya promou que els usuaris que se’n vagin sense hora demanin un justificant que certifiqui que et donaran cita en una setmana.

     

    La direcció de l’hospital badaloní nega que hi hagi “llistes d’espera quirúrgiques prèvies” i assegura que s’inclou els pacients a les llistes en el mateix moment “en què el professional decideix que la persona s’ha d’operar”. “Un cop l’equip concret decideix la data, ho comunica al personal administratiu, que truca a l’usuari un mínim de tres vegades en horaris diferents i envia una carta via postal; en cas que no respongui a cap, surt de la llista d’espera”. La gerència de Can Ruti insisteix en haver “fet un important esforç de gestió i de millora dels sistemes d’informació per garantir que aquestes llistes siguin al màxim de transparents i exhaustives”.