Treballadors i sindicats de Can Ruti alertan del tancament de llits i derivacions a la privada

    0
    33
    can ruti.JPG

    17/07/2014 – Asseguren que, durant juliol, agost i setembre, es tancarà una mitjana de 150 llits; l'hospital defensa que l'activitat serà superior a la de 2013.

    La Plataforma de treballadors CanRutidiuProu i el sindicat CATAC-CTS han anunciat aquesta setmana que el nombre de llits tancats durant aquest estiu a l’Hospital Germans Trias i Pujol és de 143 al juliol, 154 a l’agost i 144 al setembre. Asseguren que aquestes són les xifres oficials confirmades fa pocs dies per la pròpia direcció, encara que el tancament de llits va començar a finals de juny/principis de juliol. La denúncia pública de treballadors i representants sindicals, a més, avisa que la reducció del servei va acompanyada del derivament d’usuaris a altres hospitals i centres, encara que Can Ruti sigui el de referència.

     

    Tots dos col·lectius alerten que “mai havien rebut missatges de professionals i usuaris preocupats per les derivacions de malalts a centres sanitaris que no són el seu hospital de referència”. En aquest sentit, consideren que al darrere de la intenció de rebaixar les llistes d’espera, s’estan derivant malalts de la pública a la privada, amb un “intent clar de promocionar” la sanitat de pagament. A més, diuen, es desvien els casos de “menor complexitat” i a la pública resten els més complicats, que donen “menys rendiment econòmic” als centres privats.

     

    Des de la direcció de Can Ruti afirmen que, com cada any, es planifica una disminució de l’activitat “coincidint amb les necessitats del període estival”, però que els llits “són un recurs flexible” i es “poden utilitzar si les necessitats assistencials -com un repunt a urgències- ho requereixen”. Malgrat tot, el centre assegura que l’activitat “és força superior a la de 2013”, amb una “dotació mitjana de llits disponibles un 8%” major. De fet, diuen, “el nombre de llits alliberats” pot variar setmanalment i fins i tot diàriament, segons la demanda. D’altra banda, la direcció subratlla que, gràcies a “la potenciació de les alternatives a l’hospitalització convencional, disposar de menys llits no implica fer menys activitat”.

     

    Quant a les derivacions, el Germans Trias assegura disposar “dels recursos suficients per atendre l’activitat programada, i que les “derivacions a altres centres de la xarxa d’utilització pública de Catalunya són una pràctica puntual i regulada pel CatSalut”. Pel que fa a l’àmbit quirúrgic, aquest estiu es duran a terme un 8% més d’operacions matinals i un 40% més durant les tardes, per tal de treballar en l’objectiu “de reduir la llista d’espera per als procediments amb garantia de sis mesos aquest 2014”.