Una promoció d’habitatges del canal del Gorg queda suspesa i deixa sense pis 67 compradors

  0
  63
  corp.jpg

  10/03/2015 – La cancel·lació s’ha produït degut a un desacord entre la constructora, Corp, i la propietat del solar on s’havia d’aixecar l’immoble, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).

  Amb prou feines fa un mes que les obres del nou canal del Gorg van ser inaugurades amb la primera pedra simbòlica i el camí cap a la consecució d’aquesta estructura de ciutat ja s’ha trobat amb el primer obstacle. Una de les promocions d’habitatges que pretenen aixecar edificis a la zona, promoguda per Corp, ha anunciat l’anul·lació de la construcció dels pisos, pels quals ja havien abonat una paga i senyal 67 famílies.

   

  La cancel·lació s’ha produït degut a un desacord entre la constructora i la propietat del solar on s’havia d’aixecar l’immoble, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Totes dues parts haurien arribat a un principi d’acord a principis de 2014, la promotora va començar a comercialitzar els pisos el passat estiu i a treballar sobre el terreny amb maquinària des de fa setmanes. El tancament de la compravenda entre les dues empreses, però, s’ha anat posposant fins que el propietari ha donat per anul·lat l’acord per tal de mantenir els terrenys. Corp, que ha contactat amb les 67 famílies per tornar els 9.000 euros de reserva, ja ha interposat una demanda contra FCC, ja que, considera, la companyia internacional es va fer enrere quan ja es preparaven les escriptures. Preguntada per possibles indemnitzacions més enllà dels 9.000 euros, Corp manté que el problema és aliè a l’empresa i que retornarà els diners de la reserva, diuen, tal i com estipulen els contractes.

   

  FCC, per la seva banda, assegura que la darrera renovació de l’acord de compra no es va produir, per una sèrie de qüestions que no han volgut desvetllar a la premsa, i que, en conseqüència, Corp no hauria hagut de començar a treballar el solar. Si toca anar davant la Justícia, afirmen fonts de l’empresa, defensaran els seus arguments. Pel que fa al solar, apunten que, de moment, no hi ha cap pla de futur.

   

  Tot i ser un cas de desacord entre dos empreses privades, molts dits han apuntat al govern municipal i la seva àrea d’Urbanisme, encapçalada per l’alcalde Garcia Albiol, que va atorgar la llicència d’obres a Corp el passat desembre.

   

  La notícia desemboca en enfrontament a nivell municipal

   

  Una de les primeres reaccions que la paralització de les obres ha despertat ha estat la d’ICV-EUiA. Els ecosocialistes consideren que la ciutadana ha estat víctima d’un “engany de Xavier Garcia Albiol”, que “s’amaga ara que tot apunta a que es tractava només d’una conxorxa entre Corp” i el propi alcalde. La coalició ha condemnat que el govern hagi concedit “una llicència d’obres sense que la promotora acredités la propietat del solar” i que l’Ajuntament digui que “no pot garantir cap tipus de contraprestació” a les 67 famílies que havien invertit 9.000 euros per habitatge. “Urbanisme ha estat el Far West on han manat els privats amb bons amics”, ha manifestat el candidat Àlex Mañas.

   

  La resposta a la nota no s’ha fet esperar gaire i el govern municipal va anunciar ahir a darrera hora que “actuarà legalment contra ICV-EUiA” per parlar “d’una suposada conxorxa entre l’empresa constructora Corp i l’alcalde de Badalona”. El batlle ‘popular’ retreu al grup ecosocialista “el seu total desconeixement de la gestió administrativa, així com utilitzar la desgràcia de les persones afectades per atacar al govern”. “L’acusació de conxorxa està molt més enllà dels límits polítics”.

   

  També la resta de grups han reprovat l’afer, sobretot pel que fa a la concessió de la llicència. El PSC entén que el PP sempre capitalitza “les operacions de privats” i que ara “no pot amargar-se”. “Ha de donar la cara davant les 67 famílies que havien confiat en l’aval que la llicència d’obres donava a l’operació”, diu el socialista Jordi Serra, qui també llegeix aquest cas com un possible “avançament del que pot passar en el conjunt de l’operació del canal”. “Iniciar una obra d’aquestes característiques sense anar a la par dels inversor privats i sense tenir la totalitat del finançament garantit, era una mera cortina de fum i una foto electoral”, creu Serra. El convergent Ferran Falcó, per la seva banda, afirma que “el triomfalisme del PP apuntant-se medalles dels privats l’obliga a intercedir a favor dels qui se’n puguin sentir perjudicats” i que l’Ajuntament “faria bé d’interessar-se sobre la solució que es pensa donar a la gent que ha pagat reserves d’habitatges”.

   

  L’alcalde Garcia Albiol ha explicat que “la llicència s’ha d’atorgar a aquell que la demani sempre i quan es compleixin les prescripcions contingudes a la legislació urbanística, a les normes i ordenances municipals i al planejament, i això s’ha de fer independentment de si el qui demana la llicència és o no el propietari del terreny”. D’altra banda, apunta, “aquest és un conflicte entre particulars i l’Ajuntament no ha d’assumir cap tipus d’indemnització o contraprestació”. L’alcalde ha explicat que es va reunir amb representants de les dues empreses per resoldre el conflicte i que no sortissin perjudicades les persones que havien fet el primer pas per adquirir els habitatges, però l’acord no va ser possible. D’altra banda, recorda, “actualment a la zona del Gorg s’estan comercialitzant amb èxit altres tres promocions d’habitatges, cosa que demostra l’interès de constructors i compradors per la zona”.