X. Garcia Albiol: “L’any vinent decidirem si em presento a les eleccions de 2019”

  0
  52
  IMG_0264.JPG

  03/02/2017 – Parlem amb el regidor i líder català del Partit Popular, Xavier Garcia Albiol, sobre la ciutat i el seu futur polític.

  Està satisfet d'haver fet el pas a la política catalana, o creu que això l'ha limitat a Badalona?

  Em sento molt orgullós de representar al PP al Parlament. Són moments excepcionals. El meu objectiu és seguir defensant els catalans que no apostem pel trencament de Catalunya amb Espanya, i fer-lo compatible amb l'alcaldia de Badalona.

   

  Aquest darrer any i mig, ha tingut dificultats per continuar connectat a Badalona?

  Quan vam passar a l'oposició perquè la CUP va assaltar l'alcaldia, la meva disponibilitat de temps va ser més amplia i em va permetre assumir més responsabilitats, com estic fent. No és incompatible.

   

  El mes de març, en principi, es confirmarà la seva consolidació al partit a nivell català.

  Si la militància això ho vol, seré nomenat president del Partit Popular de Catalunya, quelcom que m'honra i m'encoratja a intentar aconseguir a Catalunya el que hem aconseguit a Badalona: que la gent voti a un equip de persones, més enllà d'ideologies.

   

  Amb les noves responsabilitats, no s'ha pogut deixar veure tant com abans a Badalona, i darrerament no s'ha mostrat tant contundent a l'hora de confirmar que serà alcaldable el 2019.

  Si els militants del PP volen i jo detecto a la ciutat, com estic detectant, una voluntat i suport dels veïns, no hi ha cap tipus de dubte que em tornaré a presentar. La meva voluntat és acabar la tasca que vam iniciar el 2011. Ens vam examinar el 2015 i els veïns de forma molt majoritària ens van donar el seu aval.

   

  Hi ha un termini perquè prengui aquesta decisió?

  L'any vinent decidirem si em presento a les eleccions de 2019. Noto cada cop més receptivitat i estima pels carrers de Badalona. Els veïns em diuen que tant de bo torni, veient el que estan veient a dia d'avui. La ciutat està retrocedint, i una prova és el darrer espectacle arran de la utilització de la regidora de Guanyem de la seva condició de musulmana per fer política.

   

  Si finalment es presenta, té clar que acabarà el mandat sencer o dependrà del resultat?

  El meu objectiu és acabar la feina. Vaig apostar per un mandat de vuit anys a l'alcaldia. El 2023 tocarà que hi hagi un canvi al capdavant del Partit Popular a Badalona.

   

  Sense la seva imatge, creu que el PP tindria opcions de tornar a ser la força més votada?

  Parlem d'un escenari que es produirà a sis anys vista. En sis anys poden passar moltes coses. El PP haurà de crear un nou lideratge a la ciutat que pugui afrontar els reptes com ho vam fer nosaltres en el darrer mandat.

   

  L'han sondejat realment per fer el salt a la política estatal?

  No perquè el meu entorn sap les meves prioritats, que són Catalunya i recuperar l'alcaldia de Badalona el 2019.

   

  Al Ple d'aquesta setmana vam veure un canvi en l'organigrama del grup municipal, entre Sonia Egea i Miguel Jurado com a portaveu.

  És un tema de funcionament intern, no obeeix a cap estratègia electoral.

   

  El d'aquesta setmana, va ser un dels plens més tensos del mandat?

  Un dels plens més tristos. Per part del govern hi ha una clara voluntat d'utilització del fenomen de la immigració per carregar políticament contra mi. Els hi va sortir malament perquè la resta de partits també ho van veure i van estar a l'alçada. Si a això hi afegim que dimecres vam poder escoltar que les denúncies i el paper de victimització de la regidora del govern podrien ser falses, posa en evidència en mans dels irresponsables en que està l'Ajuntament.

   

  Es refereix a la noia que presumptament havia insultat la regidora Fàtima Taleb, que va desmentir que això fos cert.

  Posa en evidència la falta de respecte cap als veïns. No es pot generalitzar i acusar els veïns d'una actitud de racisme. Badalona és una ciutat d'acollida i on aquelles persones que es comporten no tenen cap tipus de problema de convivència. Em sembla mesquí haver utilitzat la condició de musulmana de la regidora del govern per intentar carregar contra el PP. El problema és que els hi ha sortit malament perquè la teòrica racista és una noia de 23 anys votant de Guanyem i ha posat en evidència que les paraules de la regidora són falses. Crec que això ha de tenir algunes conseqüències.

   

  Al Ple va condemnar els atacs i insults de qualsevol tipus. Si hagués començat per aquí, dilluns, no s'hauria estalviat polèmica aquests dies?

  Crec que no. Tothom sap que el PP condemna qualsevol tipus d'atac, però teníem la sospita que el govern estava fent un muntatge, i nosaltres no participem d'això, quan a més intenten desacreditar veïns, dient que hi ha problemes de racisme. L'únic problema que té Badalona és que està en mans d'una colla de mentiders que utilitzen la condició de musulmana d'una regidora per fer política, encara que per sort s'ha demostrat que les acusacions eren falses.

   

  La relació amb el govern és nul·la o es troben en alguns punts?

  Sempre hem transmès que les polítiques que són sensates pode tenir el nostre suport, però és evident que la ciutat està en mans de la CUP i els seus socis de govern. Es fa molt difícil quan t'estan insultant poder arribar a qualsevol tipus d'acord. El model de ciutat d'aquest govern res té a veure amb el nostre, i és molt complicat. Però sempre tenim les portes obertes per a aquells temes que puguin ser beneficiosos per a la ciutat.

   

  I amb l'oposició?

  Hi ha una relació normalitzada, de col·laboració amb alguns aspectes. Tenim present que el PSC està formalment a l'oposició, però a la pràctica està governant i inclús al front d'empreses públiques. En aquest sentit, el seu posicionament acostuma a ser favorable a l'executiu, però les relacions són normalitzades.

   

  Diumenge vam poder gaudir de l'estrena del nou estadi.

  És de les obres de les que em puc sentir més satisfet del meu mandat. Molt orgullós de que es pogués desbloquejar. És motiu de molta alegria i molts socis, especialment els més antics, em van traslladar agraïments i felicitacions. La felicitació ha de ser per al conjunt de socis i la ciutat.

   

  Va viure el partit amb el cor trencat?

  (Riu…) No, no! Sóc soci de l'Espanyol i el Badalona. A Primera Divisió, jo vull que guanyi l'Espanyol, però a 2ª B, el Badalona, i així li vaig dir al directiu de l'Espanyol que hi havia al meu costat a la grada.

   

  Al marge del futbol, els altres partits el van criticar per polititzar un dia que era del club.

  Els veïns estaven encantats i per a mi això és el mes important. Que em critiquin la resta de partits forma part de la normalitat, i suposo que a la inversa jo també ho hagués fet.

   

  Com veu la situació de la Penya?

  Em preocupa que per culpa de la inactivitat de l'Ajuntament el club pugui desaparèixer. S'ha estat capaç d'arribar a un acord amb Hisenda, en el que jo he participat, s'ha pogut acordar amb els proveïdors, i falta que l'ajuntament faci els deures. Des del PP posarem totes les facilitats a qualsevol mesura que serveixi per garantir la viabilitat del club. Però es inacceptable que la massa social estigui vivint aquesta angoixa perquè el govern no prengui decisions.

   

  El govern posarà en marxa ara un canvi de model a la Guàrdia Urbana amb el que diu voler posar més policia al carrer. Hi està d'acord?

  Em fa pena veure com està la Guàrdia Urbana, desmoralitzada, i amb un servei insuficient perquè ha deixat de ser una prioritat per al govern de la ciutat. Els veïns amb els barris amb més inseguretat són els qui ho estan pagant. Més enllà dels pedaços que puguin fer, que em semblen bé, cal una política decidida de seguretat. Cal tornar a posar a la Guàrdia Urbana al carrer amb totes les unitats necessàries per poder garantir la seguretat. Els veïns han notat una davallada de la seguretat.

   

  Amb aquesta mesura, es retirarà la comissaria de Sant Roc que vostè va instal·lar, i que també han criticat els propis sindicats policials. Hi donaran suport?

  Sempre hem apostat per augmentar la presencia de Guàrdia Urbana al carrer, especialment en aquells punts de la ciutat amb major conflictivitat, com pot ser Sant Roc. És evident que un espai com aquell, si no es manté ni es millora en dos anys, es converteix en un instrument ineficaç. Quan governàvem, era un punt de trobada de veïns per poder presentar denúncies i de cobertura a persones amb problemes. Retirar el mòdul no es una decisió puntual, forma part de l'estratègia del govern de retirar espais de seguretat, perquè la CUP no creu en la policia.

   

  Sobre l'informe del servei de neteja, la Fiscalia ha obert diligències…temen que finalment es puguin destapar irregularitats?

  Si jo tingués el convenciment que l'empresa de neteja havia estafat 12 milions, jo hagués posat denúncia al jutjat directament perquè ens estarien robant. Jo crec que és un episodi més per desacreditar el passat. Han caigut en un error, i és que qui va adjudicar el servei va ser el govern del PSC abans del nostre mandat. Un error més d'un govern que viu dels gestos, que quan estan buits se'ls hi acaben tornant en contra, com el 12 d'octubre.

   

  Però precisament la causa pel 12-O ha estat arxivada.

  És un arxivament que no té lògica, no obeeix a arguments jurídics. El respecto però m'afegeixo a les paraules de la Fiscalia, que ha presentat recurs, perquè es una resolució bastant sorprenent.

   

  Ha parlat de desacreditar el passat. Creu que és la intenció del govern?

  Estan obsessionats. Viuen, respiren i mengen per intentar desacreditar la gestió del PP, i els hi deu resultar esfereïdor veure que, tot i intentar-ho, cada dia tenim més suport. Ha de ser traumàtic. Estaria bé que el govern, d'aquest estudi que va fer, donés a conèixer l'enquesta electoral que anava adjuntada amb l'enquesta, perquè no han volgut presentar la intenció de vot. Segurament seria molt interessant. Tenim l'absolut convenciment que l'enquesta anava acompanyada d'un sondeig electoral, perquè a la gent consultada se li va preguntar per la intenció de vot.

   

  Ressalten res positiu, d'aquests quasi dos anys de govern?

  Badalona ha perdut empenta en la projecció. Hem baixat en qualitat de serveis. És un govern basat en el rancor i l'odi en contra dels que estàvem governant abans. Això no els hi permet ser objectius.