Badalona posa en marxa la ‘Operació fred’

  0
  46
  Llevaneus.jpg

  23/02/2013 – Les baixes temperatures ja han posat en alerta els serveis d'emergència: s'ha preparat un local per donar refugi a indigents i 6 tones de sal i els recursos tècnics i humans per les possibles nevades.

  L’Ajuntament de Badalona va activar ahir divendres, 22 de febrer, l’anomenada Operació fred, un sistema que dóna refugi als indigents i transeünts que pernocten de forma precària als carrers de la ciutat.

   

  L’objectiu d’aquesta iniciativa és poder oferir un espai d’acollida bàsica durant la nit amb motiu de la situació de risc que pot representar la forta i sobtada baixada de temperatura prevista per a aquests dies. L’operació es posa en marxa quan Protecció Civil decreta una “Situació meteorològica de risc per fred”.

   

  El local que s’ha habilitat, ubicat al carrer d’Arnús, acollirà aquelles persones sense sostre que hi acudeixin de forma voluntària, o bé acompanyats per qualsevol dels serveis municipals, des de les 20 hores fins a les 8 hores del dia següent. Als usuaris/es se’ls proporcionarà un llit per pernoctar, amb llençol i mantes, espais de dutxa i cura i higiene personal. El mateix local disposa també d’un menjador i es proporcionarà als usuaris un sopar i un esmorzar.

   

  Els diferents serveis municipals implicats (Guàrdia Urbana, Protecció Civil, Medi Ambient) i Serveis Socials, a través dels Serveis Bàsics d’Atenció Social –SBAS- i dels tècnics responsables de la detecció i atenció a les persones sense sostre, treballaran de forma coordinada per tal d’informar i dirigir a les persones potencialment usuaris del servei bàsic d’acollida nocturna i de les seves formes d’accés.

   

  El dispositiu estarà actiu mentre les condicions meteorològiques ho aconsellin. L’operatiu compta amb la col·laboració de Creu Roja, de Càritas a través del Projecte Folre, de la Fundació Privada Llegat Roca i Pi i de Voluntaris Badalona. Durant els dies d’activació de l’operatiu, membres de Voluntaris Badalona recorrerà la ciutat per tal d’informar a possibles usuaris de l’existència de l’espai d’acollida i acompanyar-los si és necessari.

   

  Durant el mes de febrer de l’any 2012 l’espai d’acollida nocturna va ser operatiu en dues ocasions. Durant les 12 nits que l’espai va estar en disposició dels usuaris es van atendre un total 28 persones amb un total de 107 pernoctacions.

   

  Recursos tècnics i humans per combatre les possibles nevades

   

  L’Àrea de Via Pública i Mobilitat i la Guàrdia Urbana tenen a punt el dispositiu de mitjans humans i tècnics per actuar immediatament en el cas que es produeixi alguna emergència causada per les baixes temperatures. En aquest sentit, es disposa de 6.000 quilograms de sal – quantitat que es pot ampliar si és necessari-, així com dels vehicles i del personal per repartir-la per la ciutat, amb una especial atenció als accessos a l’Hospital Germans Trias i Pujol i a les carreteres de la Conreria (B-500) i de la Vallensana (BV-5011), amb l’objectiu que aquestes vies estiguin operatives malgrat les condicions climatològiques adverses.

   

  Concretament, el servei de neteja de la ciutat compta amb els següents vehicles per distribuir sal i retirar neu de la via pública:

   

  • 2 vehicles amb dispensador de sal i pala llevaneu
  • 3 escombradores amb pala llevaneus
  • 3 vehicles amb caixa oberta i dispensador de sal
  • Un tractor de 120cv 4×4

   

  Per la seva banda, Guàrdia Urbana també ha enllestit el dispositiu de mitjans humans i tècnics per actuar i donar suport en el cas que es registrin incidències a causa de la situació climatològica. Al llarg del matí estaran de servei 9 vehicles policials.