El canvi en l’equip dels constructors del Dimoni genera expectatives sobre “com cremarà”

    0
    27

    El dimoni, el protagonista per excel·lència de les Festes de Maig. Enguany, la figura triada ha estat la del disseny de Jason Sánchez. No és cap novetat el canvi de dissenyador, escollit a través d’un concurs. Però sí que hi ha expectatives per la renovació en l’equip dels constructors, que generà sorpresa respecte de com cremarà la figura, i sobretot, com caurà, un dels moments àlgids de la nit.

    Brossa i Piera, nou tàndem

    L’escenògraf Sebastià Brossa i l’escultor Carles Piera han agafat el relleu de construir plegats el Dimoni de Badalona del 2025. Han entomat el repte amb moltes ganes
    i li han posat moltes hores perquè tot vagi bé. L’encàrrec, repassat concepte per concepte, imposa. Es tracta de transformar un dibuix en una figura de tres dimensions d’una mida de 12 metres que, atenció, ha de cremar i després ha de caure “bé”. No es pot esfondrar de qualsevol manera davant de la mirada atenta i experta de milers i milers de persones.

    La tècnica fallera ha estat la triada per fer la figura del 2025, procediment que ha permès aconseguir les formes arrodonides, gràcies a la utilització del cartró fallero, una mena de cartró pedra de sempre molt flexible. Per sobre s’ha aplicat una capa d’una densitat mínima  d’uns dos dits de poliestirè, que, asseguren, ni és nociu en la qualitat impregnada ni provocarà una fumera negra, com alguns auguren. Saben que tothom n’està pendent de què passarà.

    “Cremarà diferent”
    Avancen que preveuen que el Dimoni Voluntari “cremarà diferent” dels anteriors. Primer ho farà pel cap, que funcionarà com a torxa, i que el foc anirà baixant. A la figura de gairebé 12 metres, per la qual s’han fet servir més de tres tones de fusta, li costarà més caure.
    Però que caurà “bé” com si fos una mena de ritus amb el que s’ha de complir.
    Per aconseguir-lo, el Dimoni s’ha construït per peces d’entre dos i tres metres i mig d’alçada amb una tolerància perquè passi l’aire i la llum, procediment que farà l’efecte
    xemeneia perquè cremi cap amunt. Després d’estudiar molt bé la tècnica fallera, i de la intensitat del procés de construcció en el seu taller a Montcada, Piera insisteix: “Aniré aprenent”.

    Amb el repte afegit que cada any hi ha un disseny diferent per fer. Agraeix la trucada de Sebastià Brossa, el primer a rebre l’encàrrec de l’Ajuntment per formar nou equip. Brossa
    està encantat de la proposta i d’haver fitxat a Piera. L’escenògraf és el guanyador del dimoni que va cremar el 2021 i formar part de l’equip de futur l’és un gran honor.
    Sabedors que estat sotmesos a una prova de foc, els dies previs han estat pendents de la criatura, a la qual ja li han hagut de reposar la cua, despresa per les pluges que
    també els estan posant a prova. Sebastià també ens diu que el dimoni “està molt mullat” per la pluja d’aquests dies, que amenaça de nou tot just per al moment de la Cremada.

    Un dimoni divertit i solidari

    El Dimoni del 2025 ha estat dissenyat per Jason Sánchez, quanyador del 26è concurs
    Crema’l Tu!. Fa anys que rumiava presentar-s’hi i finalment ho va fer amb el  “Voluntari més Endimoniat”, un disseny alhora simpàtic, proper i reivindicatiu. En el moment d’agafar el llapis tenia clar que s’havia d’inspirar en la temàtica de la DanaValència després de la tragèdia viscuda i de la reacció solidària de tantes persones.
    Com a badaloní, conscient de la importància de la Nit de la Cremada, Jason comparteix que viurà aquest moment amb molta il·lusió quan la figura cremi a la vista de tanta gent i, per la seva part, envoltat de la família, amb qui des de nen ha viscut aquesta Nit tan màgica.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí