Sense bonificacions pels cotxes elèctrics: Badalona vol posar-se al dia

  0
  250
  Foto: Som Mobilitat

  La ciutat va tard en relació amb municipis veïns a l’hora d’implementar mesures de bonificació per a aquests vehicles

  Per què Badalona no ha adoptat mesures per bonificar el pagament de la zona blava als vehicles elèctrics? Hi ha suficients estacions de càrrega a la via pública i als aparcaments privats i municipals? La ciutat està preparada per complir amb els nous marcs legals que entraran en vigor a inicis del 2023 en relació al cotxe elèctric? Totes aquestes preguntes, i algunes més, les hem plantejat a l’Ajuntament de Badalona i, en concret, a la regidora de Mobilitat de la ciutat, Anna Maria Lara. Cal tenir en compte que, a diferència de municipis com Barcelona, Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Vic, Vilanova i la Geltrú, Reus o Tarragona, entre molts d’altres, la nostra ciutat encara fa pagar la tarifa completa de zona blava als propietaris de cotxes elèctrics.

  Badalona s’ha d’adaptar a l’auge d’aquesta nova tipologia de vehicle i no pot esperar a fer-ho, ja que la legislació estatal exigeix un conjunt d’obligacions que s’implementen a inicis del pròxim any. Ara mateix l’Ajuntament està treballant en les noves ordenances municipals. Des de la regidoria de Mobilitat s’ha fet la proposta de bonificar el 100% de la tarifa de la zona blava, però els números han de quadrar i s’ha de pactar l’estratègia final amb la regidoria d’Hisenda. “S’està treballant en una comissió i després ha de passar pel ple, després de l’estiu, un cop estiguin aprovades les ordenances”, ens relata la regidora de Mobilitat, Anna Maria Lara. Segons Lara, abans d’implementar la bonificació d’aparcament, “hi haurà una fase prèvia de recollida de dades”, on Engestur haurà de gestionar tota la informació relativa als vehicles elèctrics que hi ha a Badalona i establir “un mecanisme de control que sigui fàcil per l’usuari”. L’app que ja funciona per fer els pagaments de zona blava inclouria, doncs, la bonificació pels cotxes elèctrics.

  Els parquímetres

  Per parlar de cotxe elèctric i de la zona blava ens hem d’aturar també en els parquímetres. Badalona, segons dades d’Engestur, disposa de 28 màquines repartides en sis zones, les quals atenen un total de 668 places de zona blava (a l’estiu augmenten a 1.199). La majoria dels parquímetres tenen 15 anys de vida i acumulen massa incidències de funcionament. Engestur afirma que, en breu, es començaran a renovar i que el sistema de pagament a través de l’app ja s’utilitza per més d’un terç dels usuaris. El 70% restant encara veu els parquímetres com la principal metodologia. Cal millorar-los, ja que segons Engestur el nivell d’incidències és més elevat del desitjat, arribant puntualment a tenir entre 6 i 12 avaries per dia.

  Punts de càrrega

  Un altre aspecte a tenir en compte són els punts de càrrega, tant a la via pública com als aparcaments. El Reial Decret 29/2021 del 21 de desembre obliga, a partir de l’1 de gener de 2023, a disposar d’un punt de càrrega de vehicles elèctrics per cada 40 places en aparcaments independents/privats i un punt cada 20 places en aparcaments situats en edificis públics. Actualment, als aparcaments municipals d’El Viver, Manuel Valls, Pompeu Fabra i Països Catalans, es disposen d’un total de 24 places per a càrrega de cotxe elèctric (6 per aparcament).

  Badalona, doncs, té sis mesos per adaptar tots els seus aparcaments a la nova llei. No cal dir que tots els aparcaments que es facin d’obra nova, tant públics com privats, ja incorporaran la xifra mínima de places elèctriques exigida. Pel que fa als aparcaments municipals, l’Ajuntament està “analitzant els costos” i treballant en coordinació amb l’AMB i els Bombers, “per a poder incloure estacions de càrrega ràpida”. Aquestes estacions són especials, ja que han d’adaptar-se a les normatives d’usos del subsol i complir uns requisits estrictes de seguretat i evacuació. “Tenim sis mesos per accelerar”, assegura la regidora Anna Maria Lara.

  Pla d’electrificació

  A banda d’invertir en adaptar els aparcaments, Badalona està redactant un Pla estratègic d’electrificació per augmentar les estacions de càrrega a la via pública. Abans d’acabar l’any, l’AMB implementarà una fotolinera per carregar cotxes amb energia solar de franc a l’aparcament de l’estació de RENFE i una electrolinera a Pep Ventura, també sense cost pels usuaris. Ara mateix, Badalona compta amb una electrolinera a Montigalà (de l’AMB) i amb altres punts a banda dels situats als aparcaments municipals: un al BCIN (pels treballadors), un Iberdrola charging a l’Ikea de Montigalà, un punt d’Endesa a la Plana i un altre punt al Mercadona del carrer Seu d’Urgell, al costat de Can Solei.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí