Els veïns rebutgen la construcció de dos blocs de pisos a Ca l’Arnús

    0
    IMG_0800.JPG

    15/09/2017 – El Districte 1 es coordina amb la FAV per demanar mesures a l'Ajuntament i avisa amb mobilitzacions si no hi ha solucions.

    Sembla que els pisos al recinte de Ca l'Arnús seran una realitat i que l'accés a l'emblemàtic parc metropolità des del carrer Sant Bru canviarà durant els propers anys. El Diari de Badalona avançava fa uns dies la notícia d'una promoció immobiliària de la qual se'n sabia ben poc, però que veïns i Ajuntament coneixien i de la que han parlat aquesta setmana de forma clara.

     

    De fet, es tenia constància de la iniciativa privada des de finals de juliol, quan els representants veïnals del Centre i Urbanisme van realitzar una visita per conèixer quines podien ser les afectacions. Des de llavors, expliquen des del govern local, s'han mantingut diferents reunions per fer un seguiment i intentar coordinar-se.

     

    Tal i com va apuntar l'alcaldessa Dolors Sabater la passada setmana, es tracta de solars de propietat privada que ho han estat sempre, i que a la darrera modificació de Pla General Metropolità, el 2009, quedaven estipulats com a pastilles amb dret d'edificabilitat. No obstant, el planejament permetia l'ocupació directa per part del Consistori per poder accedir al parc, a través del passeig d'arbres central. La qüestió és que, fins ara, la propietat no havia mostrat interès en desenvolupar les parcel·les, i havia calat la idea que aquests terrenys són públics.

     

    “En l'imaginari col·lectiu de la ciutat, aquesta entrada del parc és pública. Des que es va obrir s'hi ha pogut passar, i la Guàrdia Urbana ha tancat i obert l'accés cada dia”, defensa Enrique Lara, representant de la Federació d'Associacions de Veïns, implicada amb la coordinadora veïnal del Districte 1. Consideren que es tracta d'un tema de ciutat, i per això han unit forces per fer pressió.

     

    “El projecte és un despropòsit i hem demanat a l'Ajuntament que explori vies per paralitzar el projecte o minimitzar la seva afectació. La fisonomia de l'entrada al parc canviarà. També hem instat a que se sol·liciti a l'AMB un informe d'impacte ambiental”, explica la presidenta del Centre, Conxita González. Si no s'arriba a un acord i es troba una solució, avisen, hi haurà mobilitzacions. De fet, les entitats ja han començat a distribuir fulletons informatius, i volen reunir als veïns de la desena de barris del centre per conèixer el seu parer.

     

    El projecte actual suposaria la construcció de dos edificis de planta baixa més dos, a banda i banda del passeig dels plataners, que des de Sant Bru dóna accés al cor del parc. En total, el planejament permet un màxima de 55 pisos. Els veïns no volen pas dinamitar tota la iniciativa. Admeten que podria ser raonable la construcció d'un dels dos blocs, el que aniria al cantó Montgat, una zona que està tancada, on hi havia Covesa i on ara hi ha les oficines de la pròpia immobiliària, encara inactives. “Allà sempre hi ha hagut activitat econòmica, mai ha estat concebut com a parc”, admeten els veïns.

     

    No obstant, sí consideren inadmissible l'altre edifici, al cantó Barcelona, que agafaria una part de parc que és obert a dia d'avui, tot i ser terreny privat. En aquest sentit, esperen que es pugui dur a terme una permuta de dret d'edificabilitat o algun altre tipus de solució.

     

    “Treure edificabilitat”, la intenció del govern

     

    Des del govern deixen clar que porten setmanes treballant amb el veïnat i que el projecte, tal i com està actualment concebut, no tirarà endavant. El regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, ha repetit aquests dies que s'està estudiant la fórmula per “treure edificabilitat” del parc i que “és possible minimitzar l'impacte”. Recorda que, en aquest sentit, la Junta de Govern encara ha d'aprovar el projecte d'urbanització i la reparcel·lació dels terrenys, abans que l'empresa pugui disposar de cap permís o llicència.

     

    En qualsevol cas, apunta Urbanisme, el passeig dels plataners i els enormes arbres que custodien el camí que porta al parc, seran respectats. I, si finalment es materialitzés el projecte, la porta d'accés, la font i la torreta que a dia d'avui estan a tocar de Sant Bru serien traslladades més a munt, pel que l'entrada identificable i oficial al parc metropolità variaria.

     

    L’origen: una carretera que havia de creuar el parc

     

    Des dels anys 70, el Pla General Metropolità contemplava l’obertura d’un gran vial que creuava tot el parc de Ca l’Arnús i unia l’actual carrer Méndez Núñez amb la Riera de Canyadó. Aquesta carretera separava el gruix del parc de les cases que tenen accés per Sant Bru i, per tant, el plantejament inicial no preveia que l’accés del qual ara es parla fos públic. Tot i que al vial se li va anar treient importància amb el pas dels anys, modificació rere modificació de PGM, mai es va arribar a negociar la titularitat de la parcel·la que ara serveix d’entrada. L’Ajuntament sencillament va exercir una ocupació directa.