Joves, autogestió i incertesa

    0
    37
    IMG_9352.JPG

    05/07/2013 – La reducció de les subvencions ha portat els casals de joves a prescindir de personal professional i de projectes i a l’autogestió; La Rotllana s’acomiada del seu local del carrer Don Pelai, a La Salut

    El passat cap de setmana l’associació juvenil La Rotllana va tancar el seu casal del carrer Don Pelai, al barri de La Salut, després de quasi 20 anys d’activitat. Es tractava d’un local llogat a un privat i del qual l’Ajuntament ha decidit prescindir per estalviar-se el cost. Ara La Rotllana trasllada tota la seva vida i seu associativa a l’espai municipal del carrer Ricard Strauss, a La Salut Alta, però no de bon grat. Els responsables mantenen que l’actual executiu local vol desmantellar el teixit associatiu i manifesten que, després de tallar els fons socials destinats a la promoció juvenil, tancar locals és el següent pas.

     

    Fa més d’un any que el govern municipal va anunciar un canvi de model en les polítiques de Joventut a Badalona. Fins llavors, quatre entitats, La Rotllana, La Mussara, el Kaja i El Lokal, gestionaven cinc dels sis casals de la ciutat –el sisè és responsabilitat d’una empresa privada- sota el paraigües del Vadejoves, un programa de subvencions als seus diferents projectes i activitats. El Partit Popular va decidir que calia ajustar el pressupost en aquest sentit, que només tres dels sis casals podrien continuar optant al programa dinamitzador i que les entitats que volguessin gestionar-los s’haurien de presentar a un concurs públic obert a tothom. Mentrestant, els tres restants –en realitat dos després del tancament d’un de La Rotllana- podrien continuar sent administrats per les entitats de sempre, El Lokal i La Mussara, a La Pau i Sant Crist, però sense l’ajuda econòmica dels darrers anys. La notícia va revolucionar aquest sector del teixit associatiu, que va posar el crit al cel i va acusar el govern de voler fer fora entitats socials que porten anys treballant a peu de carrer. Com a mostra de desencís, van avisar que cap d’elles es presentaria al concurs i que el més lògic seria renegociar el model, però comptant amb elles i partint d’una base que portava molt de temps funcionant.

     

    Mesos després, la situació no ha canviat gaire. Deixant de banda el descens dels seus respectius pressupostos per la retallada de la subvenció municipal, les entitats de joves continuen amb la seva activitat. S’han vist obligades, això sí, a prescindir de les persones contractades que dedicaven la seva jornada laboral al treball social i educatiu i, en conseqüència, a alguns dels seus projectes, com és el cas de La Rotllana, que enguany no podrà organitzar els casals als instituts públics de Llefià i La Salut. La supervivència de les quatre associacions ha passat per un canvi en el funcionament, molt més enfocat a l’autogestió, i amb un ampli treball de voluntariat. El què els hi continua preocupant és què passarà en els propers mesos. Sobretot a La Rotllana i el Kaja, els locals dels quals entraran dins el concurs públic. A dia d’avui, tots quatre “ocupen” els seus respectius espais, ja que no hi ha cap document oficial que en certifiqui la cessió legal, i això desperta una gran incertesa entre els membres de les quatre associacions. “Ens agradaria regularitzar la nostra situació, però no tenim cap informació i no sabem què passarà en un futur”.

     

    La finalització del Badiu Jove donarà pas a l'obertura del concurs públic per gestionar els casals

     

    El regidor d’Educació i Joventut, Juan Fernández, explica que el govern està esperant a enllestir les obres del nou Badiu Jove, al Pavelló dels Països Catalans, a Ausiàs March, per donar el tret de sortida al concurs públic que servirà per adjudicar la gestió dels casals de La Salut, Lloreda i Morera, a més del propi Badiu, que esdevindrà l’espai central de les polítiques i serveis juvenils i que es preveu finalitzar per setembre-octubre. La regidoria admet que les relacions amb les entitats de joves no va començar amb bon peu; tenen la intenció de començar de cero i d’establir convenis i protocols amb aquelles que ho desitgin, més enllà del concurs públic, per mantenir la seva tasca a la ciutat, que valora positivament. Una altra de les preocupacions d’aquestes entitat socio-educatives és la manca de recursos. Algunes d’elles busquen recolzament en programes a nivell autonòmic i europeu, i lamenten haver de sortir fora de la seva localitat per trobar ajuda. En aquest sentit, Juan Fernández assegura que el govern té previst obrir un apartat de recursos per subvencionar aquells projectes que les associacions presentin a l’Ajuntament.

     

    Quant al local tancat el passat cap de setmana a La Salut, el titular de Joventut manifesta que es tracta d’una decisió purament econòmica. Durant els darrers mesos, el govern ha buscat la forma de reubicar moltes associacions en espais municipals per estalviar en lloguers, i el tancament del casal de Don Pelai respon a aquesta mateixa mesura.