La contaminació atmosfèrica de Badalona es redueix un 60% durant l’estat d’alarma

    0
    103

    Les dades obtingudes a l‘estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) situada a la plaça dels Països Catalans, assenyalen que des que s’ha decretat l’estat d’alarma s’observa una disminució de les concentracions diàries mitjanes per als òxids de nitrogen del 50% respecte als valors de la primera quinzena de març. Aquesta reducció arriba al 60% respecte als valors obtinguts entre l’1 de gener i el 15 de març i recull un descens del 64% si es comparen amb el mes de març de 2019.

    La mitjana diària de N02 (diòxid de nitrogen) dels darrers 30 dies és de 15µg/m3, menys de la meitat del valor màxim recomanat per l’organització Mundial de la Salut (OMS) així com per la Unió Europea, que és de 40 µg/m3. Aquests nivells  són  equivalents als que es poden mesurar al Parc de la Serralada de Marina durant l’any en condicions normals.

    Cal remarcar que, des de l’1 de gener fins al 15 de març hi ha 28 dies (39%) en què es va superar el valor mitjà diari de 40 µg/m3, valor que no s’ha superat en cap moment des del 15 de març.

    El fet que a Badalona la disminució observada és inferior a la que s’ha observat a altres estacions de l’entorn, és degut a les característiques de l’estació de mesura, pensada per recollir valors de fons urbà, en estar ubicada lluny de les grans infraestructures de comunicació, com la C-31.

    Aquesta disminució es va notar ja les dues primeres setmanes de l’estat d’alarma i a partir de finals de març s’ha mantingut a causa de l’estabilitat meteorològica, tant a Badalona com a la resta del país.

    Els nivells d’aquest darrer mes a la ciutat de NO2 compleixen els nivells recomanats per l’OMS.

    La regidora de Medi Ambient i Mobilitat, Desenvolupament Industrial i Innovació de l’Ajuntament de Badalona, Rosa Trenado, ha afirmat que “volem implementar mesures de pacificació del trànsit a la ciutat perquè la contaminació atmosfèrica afecta greument la salut, causant milers de morts, i la crisi de la COVID-19 ens ha demostrat que la reducció estructural del trànsit és la millor mesura per millorar la qualitat de l’aire”.

    La contaminació atmosfèrica provoca 3.500 morts prematures i 1.800 ingressos hospitalaris a l’any per causes cardiorespiratòries al territori metropolità, i segons diversos experts, també influeix en les patologies respiratòries associades a la COVID-19. Per això, ha afegit la regidora: “un cop sortim d’aquesta crisi, caldrà recuperar l’ús del transport públic i potenciar els desplaçaments a peu i amb bicicleta”.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí