La Generalitat activa a Badalona el protocol de contaminació atmosfèrica

  0
  44
  Badalona-vista general.JPG

  10/12/2013 – Davant la previsió que aquest episosi d’allargui fins al proper dijous 12 de desembre, es recomana que durant aquests dies es faci ús del transport públic i s’eviti el transport privat.

  El Departament de Protecció Civil ha activat el protocol de contaminació atmosfèrica per raons mediambientals al municipi. Davant la previsió que aquest episosi d’allargui fins al proper dijous 12 de desembre, es recomana que durant aquests dies es faci ús del transport públic i s’eviti el transport privat. En cas d’haver d’utilitzar el transport privat, es recomana reduir la velocitat per evitar l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera. Així mateix, s’aconsella no fumar i reduir els esforços físics prolongats a l’aire lliure. Protecció Civil farà un seguiment acurat de l’episodi per aixecar aquesta mesura temporal tan bon punt es detecti una disminució de la contaminació.

   

  Grups de població especialment sensibles

   

  Sempre que es declari un episodi ambiental per diòxid de nitrogen o per partícules, cal extremar les precaucions i la vigilància amb els grups de població especialment sensibles: d’una banda, la gent gran, els nadons i els nens són el grup amb major risc a l’exposició, especialment fent activitats físiques; també qualsevol adult que faci activitats físiques prolongades a l’exterior, les persones amb malalties respiratòries com asma o bronquitis crònica, malalties cardiovasculars.

   

  Declaració d'episodi ambiental

   

  La contaminació atmosfèrica és la contaminació de l’aire ambient. Es produeix per la presència a l'aire de substàncies determinades en concentracions superiors a les naturals, que impliquen risc, dany o molèstia greu a les persones i altres éssers vius. També pot afectar diversos materials, reduir la visibilitat o produir olors.

   

  La major part de la contaminació atmosfèrica té origen en l’activitat humana (emissions de diòxid de nitrogen), però també es pot produir per causes naturals, com per exemple per l’acumulació de pols del sòl aixecada pel vent, per productes expel•lits per erupcions volcàniques, etcètera.

   

  Les condicions meteorològiques de l'atmosfera poden dispersar o concentrar els contaminants o fins i tot modificar-ne la naturalesa. Quan la situació meteorològica contribueix a concentrar els contaminants, de tal manera que se superen els valors límits legislats, es declara un episodi ambiental i es defineixen mesures per reduir les emissions i la concentració d'aquests contaminants.