Menys fums; més vida: el carrer Enric Borràs diu ‘prou’ al trànsit

    0
    97

    Conviure amb un excés de trànsit urbà és perjudicial per a la salut. Actualment, un dels grans reptes de ciutats grans com Badalona és la pacificació dels seus espais. Casa nostra compta amb un punt especialment crític pel que fa a l’acumulació de gasos i soroll procedents de cotxes, motos, camions i autobusos. Parlem del carrer Enric Borràs.

    De fet, els veïns i veïnes d’aquesta clàssica via badalonina s’han organitzat en una plataforma: han dit ‘prou’ al trànsit. Pacifiquem Enric Borràs és una iniciativa que, mitjançant la mobilització ciutadana, busca canviar la situació del carrer. Al llarg dels darrers mesos, el moviment veïnal ha protagonitzat talls de la circulació per fer visible la problemàtica. “Enric Borràs sempre havia estat un carrer amb força trànsit, però ara la situació s’ha multiplicat de forma exponencial”, ens expliquen Mar Serra i Pol Casadevall, portaveus de la plataforma.

    Segons Pacifiquem Enric Borràs, unes obres i canvis de sentit executats durant l’etapa del govern de Guanyem han provocat que el carrer Enric Borràs “sigui l’únic que va en direcció a Barcelona”.

    39 autobusos per hora

    Si et passeges per Enric Borràs veuràs una llarga llista de pancartes situades als balcons. Missatges com ‘menys fums; més vida’, ‘més salut’ o ‘això no és Montmeló’ omplen el carrer en forma de protesta. “Per aquí hi passen 39 autobusos cada hora, més els camions que van al polígon i al mercat i tots els cotxes que giren per Martí i Pujol”, exposa la Mar Serra. “Al final acabem tenint un carrer amb un trànsit constant de vehicles pesants, en un lloc que només fa un metre i mig més d’ample que el carrer de Mar”, afegeix Pol Casadevall.

    La vida al carrer

    Conviure amb aquesta tipologia de trànsit fa impossible “obrir els balcons” i exposa a veïns i veïnes a uns elevats nivells “de contaminació”. “A llarg termini, les vibracions de tots aquests vehicles pesants començaran a malmetre les edificacions”, valoren des de la plataforma. La reivindicació de Pacifiquem Enric Borràs té al darrere a més de 200 famílies badalonines, les quals volen més seguretat pels seus fills i filles. “Estem envoltats de centres educatius. Els nens no poden anar sols per aquest carrer. Fa poc hem viscut un atropellament. Això passa perquè no hi ha cap impediment per córrer”, lamenten els afectats.

    Esperant data

    Des de la plataforma demanen a l’Ajuntament una reducció de la velocitat del carrer, situant obstacles viaris que obliguin els cotxes a circular en “ziga zaga”. “També hem demanat redirigir algun tram d’autobusos i canviar la direcció d’algun carrer per evitar massificar Enric Borràs”, ens traslladen.

    Cal dir que, després del darrer tall de carrer protagonitzat per la plataforma, l’Ajuntament va presentar un pla d’acció per instaurar zones d’aparcament que suposarien una reducció de la velocitat automàtica. La proposta, però, no té data concreta. “Volem ser l’espurna per millorar tota la mobilitat de la ciutat. Badalona ho necessita”, asseguren Mar Serra i Pol Casadevall.

    El Sant Pep, dins del carrer

    Al carrer Enric Borràs també hi ha la pista del Sant Josep, equipament situat al centre del debat a Badalona. Hi ha veïns que han manifestat que l’activitat del pavelló els causa molèsties, però dins de la plataforma hi ha consens en una cosa: Sant Josep és un actiu que cal recuperar i s’hi ha d’invertir per posar-lo de nou al servei del barri i dels esportistes.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí