Un mar de problemes: les platges en estat crític abans de l’inici de la temporada

    0
    267

    La borrasca Nelson ha deixat sense sorra la platja del Coco, Pont del Petroli i l’Estació, mentre els restauradors pateixen perquè l’estat de les platges pugui afectar a l’inici de temporada d’estiu

     

    Nou temporal a Badalona amb afectes cada cop més devastadors. Les platges de Badalona han perdut 50 metres de sorra en 30 anys i la tendència no sembla que tingui
    intenció d’aturar-se. El mar no perdona. La borrasca Nelson ha provocat una Setmana Santa complicada a les platges badalonines. Les platges del Coco, la del Pont del Petroli, la de l’Estació i la del Pont d’en Botifarreta han patit retrocessos de sorra superiors a 20 metres en alguns punts. A més, el temporal ha provocat esvorancs de tres metres de profunditat i destrosses en diversos equipaments. Dues plataformes de dutxa han quedat totalment descalçades i malmeses i un contenidor semisoterrat trencat.

    Transició Ecològica preveu fer reposicions de la sorra perduda a partir del mes de maig

    Altres ciutats del litoral com Montgat, Barcelona, Viladecans o Castelldefels també han patit les conseqüències del temporal. Les platges catalanes han quedat buides de sorra. Fonts del ministeri de Transició Ecològica han avançat que es preveu fer reposicions de la sorra perduda a partir del mes de maig.

    AMB no reposarà els elements fixos danyats fins que la platja no recuperi una amplada “més important”

    Tal i com explica AMB al Diari de Badalona, la planificació del mobiliari i equipaments es basa en un estudi i monitoreig exhaustiu de la morfologia i amplada de les platges. La disminució de l’amplada de la sorra ha fet que des de l’AMB es posi el mobiliari i elements fixes més lluny de primera línia de mar, per evitar possibles danys davant de temporals. “Els elements fixos com plataformes de dutxes danyades i altres equipaments no serà possible instal·lar-los mentre no tinguem una amplada de platja més important, que permeti instal·lar-los de forma segura”, explica l’Àrea Metropolitana.

     

    Cada cop més temporals forts, la “nova normalitat” climàtica

    El canvi climàtic i una dinàmica atmosfèrica alterada a les nostres latituds estan implicant oscil·lacions brusques en la successió de les estacions de l’any i en la “normalitat climàtica” que coneixíem fins ara. Aquesta nova realitat té implicacions en la gestió integral de les platges. La preparació de la temporada alta se solapa amb l’arribada de temporals forts com la Borrasca Nelson, fet que requereix una planificació més complexa i exhaustiva. El muntatge de mobiliari i equipaments per a la temporada de bany, que l’AMB ha accelerat davant la previsió d’una primavera càlida, s’ha vist entorpida per aquests temporals, que han requerit la retirada ràpida de moltes instal·lacions per disminuir-hi els danys.
    Daniel Palacios, cap del Servei de Platges de l’AMB diu que “s’ha detectat un increment de temporals de sud-oest, que fa anys eren menys freqüents al litoral metropolità.

    “S’ha detectat un increment de temporals de sud-oest, que fa anys eren menys freqüents al litoral metropolità”

    Aquesta configuració impacta molt més a les platges perquè la seva morfologia està
    habituada a un clima marítim de règims de llevant. Enguany, no s’ha produït cap temporal de component est i les situacions de garbí han estat continuades durant tot l’hivern, des del novembre fins ara”. “La novetat que hem constatat és un increment de la regressió amb onatge continuat de garbí d’un o dos metres d’alçada, el qual erosiona molt més les platges”, afirma.

     

    Objectiu: regenerar les platges per salvar la temporada

    Aquest dimarts, Albiol ha enviat una carta a la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i l’AMB en la que demana que se celebri urgentment una reunió per abordar el tema. L’alcalde de Badalona ha catalogat d’ “impacte devastador” els episodis meteorològics del 9 i el 28 de març.

    La pèrdua de sorra i reducció de l’amplada de la superfície utilitzable compromet l’activitat turística i, sobretot, l’oci. A més, aquests temporals han provocat l’aflorament a la sorra d’estructures de ciment pertanyents a antigues construccions, una situació que representa un risc per a la seguretat dels usuaris de les platges.

    Una de les accions més significatives ha estat la reubicació de les guinguetes de la platja. Algunes d’elles, les quals ja estaven instal·lades, va haver-se de situar uns metres enrere per evitar que l’aigua pogués arribar fins on estaven originalment previstes. La reducció de la sorra ha obert un nou debat perquè els propers estius es pugui valorar un replantejament de la ubicació de les guinguetes.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí