El planter de la Penya treballarà amb la tecnologia dels Warriors

  0
  IMG_6230.JPG

  03/02/2016 – L’empresa Play Sight, pionera en el vídeo-anàlisi estadístic d’esport d’elit, ha escollit el FIATC Joventut per promocionar el seu sistema a Europa. 

   

  Actualment, qualsevol club o esportista que aspiri a ser el número u en el seu àmbit necessita conèixer i explotar els beneficis que aporta la tecnologia. La frenètica cursa per trobar el límit de les capacitats de l’ésser humà ha unit totes les disciplines esportives amb la ciència. Només això explica que cada any s’aconsegueixin nous rècords mundials i fites difícils d’imaginar quan la tecnologia i l’esport seguien camins diferents.

   

  Amb l’arribada del 2016, el FIATC Joventut farà un salt qualitatiu enorme en la formació dels seus joves talents. El club ha arribat a un acord amb l’empresa Play Sight, corporació nascuda a Israel i establerta als Estats Units que es dedica a crear sistemes de vídeo-anàlisi que ajudin els esportistes d’elit a millorar el seu rendiment.

   

  La metodologia que Play Sight aplica a l’esport s’ha exportat de les forces armades israelianes, concretament d’un entramat tecnològic que permetia extreure i estudiar totes les variables analítiques de les operacions executades pels avions de combat. De fet, un dels fundadors de la corporació és un expilot de l’exèrcit d’Israel.

   

  Durant aquesta setmana, la Penya ha obert les portes de l’Olímpic per formalitzar la instal·lació de sis càmeres i d’una pantalla intel·ligent a les pistes annexes del pavelló. El nou sistema de vídeo-anàlisi que el FIATC Joventut podrà utilitzar permetrà gravar tots els entrenaments del planter i fer correccions als jugadors gairebé en temps real.

   

  Cal destacar que la tecnologia desenvolupada per Play Sight permet als entrenadors editar diferents vídeos de cada sessió grupal o de tecnificació modificant la velocitat de les accions i afegint notes de veu amb les correccions pertinents. A més, els vídeos editats també poden gaudir d’una estructura que compari una mateixa acció tècnica de dos jugadors diferents, fet que facilitarà l’aprenentatge dels joves.

   

  Cada jugador del planter de la Penya disposarà d’una clau d’accés a un campus virtual des del qual podrà consultar tots els vídeos que els tècnics li enviïn. Play Sight també posa a disposició del club la seva aplicació per Android, Iphone i tauletes.

   

  D’aquesta manera, la feina d’anàlisi executada pels tècnics del planter també es podrà enviar directament via WhatsApp a cada jugador. L’entrenament, doncs, no només es farà a la pista, sinó que els jugadors de formació verd-i-negres podran repassar ‘la lliçó’ des del sofà de casa.

   

  Cal destacar que la tecnologia Play Sight no només està pensada per facilitar el creixement dels més joves, sinó que també compta amb una variable que reforçarà la feina de l’organigrama tècnic del FIATC Joventut.

   

  A través d’un sistema de streaming, el director esportiu, Jordi Martí, o qualsevol membre del staff d’entrenadors podrà seguir en directe els partits del planter que es diputin a les pistes annexes. Igual que la Penya, els Golden State Warriors de la NBA ja disposen de tot aquest sistema en les seves instal·lacions d’entrenament. Curry i companyia volen seguir sent els millors del planeta, però no seran els únics que gaudiran de la tecnologia de Play Sight. 

   

  “Aquest acord suposa un gran pas endavant en l’aspecte tecnològic. És un reforç per potenciar els entrenaments del nostre planer i poder créixer. Si volem ser el millor planter d’Europa, hem d’evolucionar. Aquest sistema ens ajudarà a estudiar les tecnificacions i els entrenaments col·lectius”, declarava Jordi Martí, valorant l’impacte que tindrà pel club l’acord amb l’empresa israeliana.

   

  En condicions normals, el FIATC Joventut no podria abonar el cost que suposa exportar des d’Israel i instal·lar un sistema com aquest, però la naturalesa formativa del club verd-i-negre ho ha facilitat tot.

   

  “Ja ens havia arribat informació d’aquesta eina, però no ens podíem plantejar aplicar-la pel seu elevat cost. Play Sight ens considera un referent europeu en formació i ens ha escollit per promocionar el seu producte. És una oportunitat molt bona”, destacava Martí, director esportiu del FIATC Joventut. En conseqüència, la Penya serà un dels primers clubs de bàsquet europeus que aplicarà aquest sistema, el qual ja s’està implementant en moltes universitats dels Estats Units.

   

  David Jimeno, tècnic de l’Infantil A verd-i-negre i responsable esportiu de la base, ha estat la persona encarregada d’establir el primer vincle entre el FIATC Joventut i l’empresa. 

   

  “La idea m’arriba per casualitat. El fet de ser responsable esportiu al FIATC Joventut m’obliga a fer molts contactes amb gent diversa. Vaig conèixer a la gent de Play Sight fent unes proves a uns jugadors noruecs que ells portaven i organitzant uns amistosos. Va ser llavors quan em van deixar anar la bomba”, relatava el tècnic a aquest diari.

   

  Segons Jimeno, “si el bàsquet base de la Penya ja és pioner en metodologia”, amb l’acord assolit el planter farà un salt qualitatiu “a nivell de correcció de detalls i d’aprenentatge visual”. “La idea que tenim és implementar l’eina en les nostres estructures d’elit, però lluitarem perquè l’escola de bàsquet també formin part de tot això”, relatava David Jimeno, el qual assistirà aquest vespre a una classe magistral al costat de tots els entrenadors del club per tal d’aprendre a utilitzar la tecnologia de Play Sight.

   

  Djokovic, un dels principals inversors

   

  El fet que el tenis fos la primera disciplina esportiva sobre la qual Play Sight Interactive va començar a treballar va cridar l’atenció del millor jugador del planeta. La versió que s’utilitza al tenis és encara més avançada que en el cas del bàsquet, ja que gaudeix d’un sistema automàtic de creació i contrast estadístic de múltiples variables.

   

  Després de provar i de conèixer en profunditat tots els seus beneficis, el serbi Novak Djokovic començaria a treballar amb Play Sight en els seus entrenaments, convertint-se també en un dels principals inversors de l’empresa (el 2014 va liderar una inversió de 3.5 milions de dòlars al costat de l’ex tenista Billie Jean King i de magnats privats com Bill Ackman, Mark Ein, i del Dr. Jim Loehr).