La Setmana Santa es viu en silenci: Badalona celebra la processó més antiga de Catalunya

    0
    414
    processo.jpg

    La Setmana Santa a Badalona es viu en silenci. El proper dijous 28 de març a les 21h, la Processó del Silenci tornarà a recorrer els carrers del Centre i Dalt la Vila de Badalona. La quasi quatricentenària Processó de Dijous Sant es va crear el 1628 i és una de les més antigues de Catalunya.

    “La nostra ciutat té motius per a presumir d’aquest patrimoni cultural i religiós que ha perviscut a través dels segles” expliquen des de l’Associació Processó del Dijous Sant. A continuació us deixem tot el programa d’actes i l’ordre processional.

    PROGRAMA D’ACTES I ORDRE PROCESSIONAL

     

    396 anys d’història, la Processó de Dijous Sant Badalona

    Escrit el·laborat per l’Assoc. Processó del Dijous Sant de Badalona.

    El 2 de maig de 1627 un grup de badalonins es reuniren en el cementiri parroquial de Santa Maria per a instaurar una processó de Dijous Sant. L’any següent, el bisbat de Barcelona feia beneir els misteris. D’això ja en fa 390 anys. Amb els segles, la Processó es va anar dotant de diversos misteris, dels quals les confraries, les congregacions i els gremis se’n feren càrrec. Al llarg del temps, l’itinerari que seguia la processó de fidels anà variant alhora que ho feia l’antiga vila. Però sempre va tenir com a punt de partida l’església de Santa Maria, ja que durant molts segles fou l’única parròquia existent.

    L’any 1974, per diverses raons, es decidí suprimir la processó. Alguns misteris foren guardats en cases particulars i d’altres s’abandonaren. Però l’any 1987 la Processó tornà a sortir pels carrers de Dalt la Vila, amb el mateix esperit i el mateix sentit que la van veure néixer i en un marc que intentava recordar l’ambient barroc original. Des d’aleshores, centenars de badalonins s’hi atansen per a participar-hi o per a contemplar-la. La quietud i el respecte que s’aconsegueixen durant l’acte li han donat merescudament el sobrenom de “Processó del Silenci”.

    La Processó del Dijous Sant es singularitza per la seva antiguitat, perquè és la processó documentada més antiga de Catalunya i la  de l’estat espanyol, la documentació conservada ens parla de l’any 1627 quan es va instaurar una Processó, i a l’any següent, el 1628 ja sortiren alguns misteris. D’aquesta primera època es conserva la Mare de Déu dels Dolors i el Sant Sepulcre, i també un saig conservat a la rectoria de la parròquia. També perquè és oberta a tothom, per a participar-hi no cal ser membre de cap corporació, entitat, institució, parròquia, confraria o congregació. Tothom hi és benvingut, amb independència del gènere, l’edat o el status social.

    La Processó és un patrimoni de ciutat perquè dona l’oportunitat a la Ciutat de Badalona de gaudir de dos elements de gran importància per a la cultura: d’una banda, és un acte viu que s’ha perpetuat de generació en generació a través de gairebé 400 anys, i de l’altra, conserva una col·lecció de primer ordre en art barroc i modern, en la qual artistes de gran nivell de la nostra ciutat i també forans deixaren l’empremta del seu mestratge. Exemple: Claudi Rius, Josep Rius, Lluís Causaràs, Josep Reixach, Josep Campanyà. Els Misteris són en nombre de 13 figuratius i 2 vivents. El silenci és la nota singular de la processó, només trencada pel tradicional “Record i Memòria”, cantarella que els escolans en nombre de tres, canten davant de cada misteri.

    La tonada no és exclusiva de Badalona, doncs antigament amb variacions, es cantava per diverses poblacions del Maresme, però en l’actualitat només s’ha conservat a Badalona, on la veu popular l’ha envoltat de vàries llegendes. És cert, però que aquest cant ha esdevingut una icona de la Processó.

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí