Badalona planta cara a les tovalloletes humides i els seus perjudicis

    0
    39
    IMG_8252.JPG

    21/07/2016 – L'Ajuntament assegura que llençar-les al WV incrementa els costos de manteniment ambiental i danya el litoral i el fons marí.

     “STOP WC: El vàter no és una paperera” és el lema de la campanya que Badalona promou des d’aquest mes de juliol per sensibilitzar la ciutadania sobre els efectes negatius de llençar aquestes tovalloletes pel WC. Tot i que moltes són biodegradables i alguns fabricants indiquen que es poden llençar pel vàter, les tovalloletes humides causen embussos a les canonades, arriben intactes a les depuradores i, en conseqüència, generen grans sobrecostos en el sanejament públic.

     

    En una ciutat com Badalona, d'uns 200.000 habitants, per exemple, el sobrecost que genera aquest problema és d'uns 150.000 euros anuals, segons l'Agència Catalana de l'Aigua. Per això l'Ajuntament ha iniciat una croada contra les tovalloletes humides i els problemes que generen a la xarxa de clavegueram.

     

    La iniciativa promourà una onada informativa general, que arribi a la població, i també buscarà la complicitat dels fabricants, distribuïdors i supermercats locals perquè informin els seus clients. D'altra banda, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Àlex Mañas, el govern local s'ha dirigit a les grans marques per demanar que informin a l'etiquetatge de la necessitat de llençar les tovalloletes a la paperera.

     

    Greu afectació a la costa badalonina i perjudici per a pescadors

     

    Més enllà dels residus locals, la costa badalonina acaba rebent la brutícia d'altres municipis de l'entorn més proper, i tot plegat repercuteix molt negativament en el fons marí de Badalona. Això provoca mala qualitat de l’aigua de mar en els dies posteriors a la pluja, així com l'impacte negatiu sobre les comunitats submarines per l’acumulació d’aquest tipus de restes sobre els fons marins.

     

    En el cas de Badalona, a més, la flota artesanal de pesca pateix un efecte negatiu molt gran, ja que hi ha dies que les seves xarxes queden plenes d’aquests tipus de material, quedant inservibles, amb el conseqüent impacte econòmic.

     

    L’Ajuntament demana la col·laboració de les empreses fabricants

     

    El regidor Àlex Mañas també s’ha adreçat a l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios per informar sobre el greu problema ambiental que pateix Badalona a causa de la presència de tovalloletes humides en el sistema de sanejament. En la seva carta, el regidor demana que es reguli la comercialització d’aquest tipus de producte i proposa que als envasos s’informi sobre el seu impacte ambiental.

     

    La depuradora del Besòs, la més gran de Catalunya

     

    La presentació de la campanya s’ha fet precisament en un dels llocs on aquest problema és ben visible, la planta de sanejament d’aigües residuals i pluvials del Besòs, una de les depuradores cobertes integrades al teixit urbà més grans del món i la de més capacitat de processament de Catalunya.

     

    Aquesta depuradora dóna servei a més de la meitat de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona ja que saneja les aigües residuals del tram final de la conca del Besòs. Concretament, tracta les aigües de les poblacions de Badalona, Barcelona (65%), Montgat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Tiana, així com d'una petita part del municipi de Montcada i Reixac.