Badalona posa en marxa un menjador social que oferirà 30 àpats diaris durant tot l’any

  0
  Menjador social 2 cuina.JPG

  31/10/2013 – Impulsat per l'Ajuntament i la Fundació Roca i Pi, estarà situat al local que gestiona Càritas, que també prestarà col·laboració; s'hi destinaran 80.000 anuals del pressupost municipal.

  El proper dimarts 5 de novembre entrarà en servei a Badalona un menjador social de 30 places amb l’objectiu d’atendre les necessitats d’alimentació bàsica de persones adultes en situació d’exclusió social greu. Aquest projecte ha estat impulsat per l’Ajuntament de Badalona i la Fundació Privada Llegat Roca i Pi amb la col·laboració de Càritas Diocesana de Barcelona. Entre totes tres entitats es repartirà el pes econòmic de la iniciativa, la seva gestió i coordinació i l’elaboració dels menús.

   

  El menjador social estarà ubicat al carrer d’Arnús, en un equipament municipal on actualment l’entitat Càritas Diocesana de Barcelona desenvolupa el projecte Folre, un centre d’acollida diürna per a persones en situació d’exclusió social.

   

  Aquest menjador funcionarà durant els 365 dies de l’any i servirà àpats al migdia que complementaran els que l’associació que el gestiona ofereix ja a les nits. L’accés a les 30 places del menjador serà rotatori i estarà subjecte a una valoració professional de la necessitat que pot tenir la persona que ho sol·liciti. Aquesta valoració serà realitzada pels serveis socials o altres entitats socials. El suport que es prestarà als usuaris serà temporal, per tal d’evitar possibles situacions de dependència. En fases posteriors del seu itinerari d’inserció social, s’orientarà a les persones ateses cap a altres recursos socials.

   

  A més de cobrir les necessitats d’alimentació, el servei prestarà un suport socioeducatiu que permeti als usuaris millorar les seves habilitats i competències personals i socials i desenvolupar un itinerari d’inserció social.

   

  L’Ajuntament de Badalona destinarà 22.000 euros a aquest servei fins a finals d’aquest any i, de cara al 2014, s’ha previst una partida per import de 80.000 euros.

   

  El perfil dels destinataris és de persones adultes en situació d’exclusió social greu, amb especial atenció a persones soles de la tercera edat. En el cas d’altres perfils de persones, sempre que sigui possible, s’orientarà cap a respostes i suports més normalitzats i el més propers possible a l’entorn de vida i comunitari de la persona.

   

  Tant l’alcalde Garcia Albiol com els representants de la Fundació Roca i Pi i Càritas han volgut destacar la col·laboració d’entitats privades i públiques amb fins socials com aquests i han coincidit en manifestar la importància d’una iniciativa així actualment. Càritas, per la seva part, afirma que atén entre 10.000 i 12.000 famílies a Badalona cada any i que el paper del voluntariat és cabdal. També des de l’Ajuntament expliquen que Serveis Socials ha detectat en els darrers mesos unes 70 persones a la ciutat que no tenen on dormir ni on menjar.

   

  La posada en servei del menjador social s’emmarca en una línia de cooperació entre l’Ajuntament i el conjunt d’entitats socials de la ciutat que treballen en l’àmbit d’atenció a persones vulnerables. Per altra banda, aquest equipament és un dels objectius marcats en el Pla d’Actuació dels Serveis Socials de Badalona (2012-2015). Segons el Pla, l’atenció que es doni des d’aquest i altres establiments que puguin sorgir, s’ha de coordinar amb el suport que es presta des d’altres iniciatives socials, com ara les de distribució d’aliments.