Badalona preparada per un Sant Jordi de tres dies amb les botigues obertes

  0
  74

  La Fira del Llibre se celebra els dies 21, 22 i 23 a Pompeu Fabra

  El 23 d’abril és el dia que va morir el cavaller Jordi l’any 303. D’acord amb la llegenda cristiana, Jordi era un soldat romà que va ser martiritzat i decapitat per haver-se negat a seguir l’ordre de perseguir els cristians. La seva mort va donar peu a nombroses llegendes i se’l va començar a venerar com a màrtir. Però, més enllà d’en cavaller Jordi, els cristians i els romans, el 23 d’abril s’ha consolidat en la memòria de tots els catalans com a una diada patriòtica, civil i cultural a Catalunya.

  A banda de regalar roses i llibres, les botigues i els comerços de la ciutat es beneficien de la festa i acostuma a ser un gran dia de vendes. Badalona, a diferència de Barcelona, va decidir permetre obrir les botigues per Sant Jordi. El regidor de Comerç de l’Ajuntament de Badalona, David Torrents, va assegurar que serà un bon dia de vendes i més tenint en compte que tant Barcelona. Una de les notícies que més ha sorprès els catalans i catalanes és que els comerços de Barcelona no podran obrir el diumenge de Sant Jordi. L’Ajuntament de Barcelona no ha inclòs el 23 d’abril entre els diumenges de l’any en què es permet a les botigues obrir de manera excepcional.

  La Regidoria de Comerç es va posar en contacte amb la Federació de Comerciants i les diverses entitats comercials de la ciutat per consensuar quins festius eren els millors per permetre obrir als comerços. Badalona ha triat el 23 d’abril, dia de Sant Jordi, i el 31 de desembre, darrer dia de l’any. Des del consistori s’ha informat que es farà una campanya perquè la gent vingui a Badalona durant aquestes dates, ja que les botigues estaran obertes.

  La Fira del Llibre
  La ciutat té a punt la programació per la diada de Sant Jordi amb diverses activitats a la ciutat. Un dels més tradicionals, és la Fira del Llibre. Diversos llibreters de la ciutat, com cada any, muntaran les seves parades a la plaça Pompeu Fabra. Els llibreters, a banda de la venda de les novetats més rellevants de llibres i publicacions, també han organitzat una sèrie de presentacions de llibres. Tradicionalment, aquesta fira havia estat a la plaça de la Vila, però des de fa ja alguna edició es fa a Pompeu. La fira obrirà des del divendres 21 fins al mateix dia de Sant Jordi, 23 d’abril. La recentment creada Associació de llibreries de Badalona és l’organitzadora de la Fira.
  Durant els tres dies trobareu les típiques parades per a la venda de llibres amb la col·laboració dels llibreters de Badalona. Els 22 d’abril, durant tot el dia, a les carpes de les llibreries: Mitja Mosca, El Viajero i Saltamartí hi haurà signatures de llibres dels autors proposades pels llibreters (us hem adjuntat els horaris de presentacions al final de l’article). La Fira comercial de Sant Jordi quedarà instal·lada, com els darrers anys, al carrer Francesc Layret, durant tot el diumenge 23 d’abril.

  El dia 21 d’abril se celebra la Jornada Sant Jordi a Sant Roc amb paradetes de llibres i activitats infantils a la plaça Sant Elies. El 23 d’abril podreu trobar la Carpa de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona a la plaça de la Vila, on s’oferiran activitats per als més petits. El 24 d’abril, a la tarda, a la plaça Antonio Machado també hi haurà activitats i espectacles infantils.

  La rosa
  La rosa és el motiu de la portada d’aquesta edició, però sabeu per què regalem roses? La versió catalana de la llegenda diu que, després d’un combat aferrissat entre el cavaller i el drac, la bèstia va caure al ser travessada pel ferro esmolat de Sant Jordi. La sang d’aquelles ferides va arribar a terra i va fer néixer un roser que, segons la llegenda, floria cada mes d’abril. D’aquí ve el costum de regalar roses per Sant Jordi cada 23 d’abril. En l’univers simbòlic de les flors, la rosa de color vermell s’associa a l’amor femení, mentre que el clavell pertany a l’amor masculí.

  Signatura de llibres a la Plaça Pomeu Fabra
  11-12h: Chris Chatterton, Eva Santana, Eulàlia Canal i Toni Galmés, Ran y Kuro Haine, Roser Capdevila, Toni Galmés,
  13-14h: Coia Valls, David Nel·lo, Pep Puig, Sílvia Soler, Jordi Fernando Aloy, Rocío Bonilla, Toni Benages.
  17-18h: Andreu Navarra i Beatriz García Guirado, Beatriz García Guirado, Raül Garrigasait, Jordi Balaguer, Jordi Cervera i Núria Coll, Oscar Sardà,
  18-19h: Ada Castells, Eduard Niubó, Eva Santana i Claire Smedley, Ferran Varela, Toni Cotet.
  19-20h: Blanca Bravo, Isaac Sánchez, Jordi Fernando, Laia Baldevey.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí