Investigadors de Can Ruti identifiquen un cas d’hepatitis C resistent als fàrmacs habituals

    0
    81

    30/07/2014 – L'estudi ha documentat la primera transmissió sexual d'una variant del virus de l'hepatitis C que és resistent als fàrmacs d'acció directa.

    En 2011, es van aprovar dos nous fàrmacs contra el virus de l'hepatitis C denominats Telaprevir i Boceprevir. Aquests dos nous medicaments, més eficients, han augmentat les oportunitats per curar les persones infectades amb aquest virus. Són els denominats antivirals d'acció directa contra el virus de l'hepatitis C. A més, en els últims mesos, ha aparegut una nova generació d'aquests fàrmacs, denominats Sofosbuvir, Daclatasvir i Simeprevir, més potents i eficaços.  

     

    No obstant això, l'aparició de virus resistents a aquests medicaments pot obstaculitzar la seva eficàcia. Recentment, investigadors de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Fundació Lluita contra a la Sida (FLS) han documentat la primera transmissió sexual d'una variant del virus de l'hepatitis C que és resistent als fàrmacs d'acció directa. L'article, publicat en la revista científica Gastroenterology el 25 de juliol, descriu un cas observat en la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias, en el qual IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i l’FLS estan situats. 

     

    La transmissió de virus de l'hepatitis C resistents a aquests nous fàrmacs d'un pacient a un altre redueix la seva capacitat de curar la infecció per hepatitis C, allarga la durada del tractament i, allò que és més important, afecta a la salut i qualitat de vida dels pacients. Com afirma l'investigador d’IrsiCaixa Miguel Ángel Martínez, un dels coordinadors de l'estudi, “aquesta situació condueix a una menor eficàcia d'aquests nous fàrmacs i a un major desemborsament del sistema de salut, la qual cosa pot agreujar els problemes clínics originats pel virus de l'hepatitis C”. 

     

    Els investigadors recomanen realitzar un test de resistència abans de començar el tractament contra el virus de l'hepatitis C en pacients amb un elevat risc de reinfecció. A més, aquest cas posa de manifest que “el tractament efectiu contra l'hepatitis C no exclou la possibilitat de reinfecció i, per tant, emfatitza la necessitat de dur a terme activitats que puguin influir en la conducta de les persones que tinguin un major risc de reinfecció, i contribuir així a prevenir-les”, com explica la metgessa i investigadora de l’FLS Cristina Tural, coordinadora de l'estudi.  

     

    L'estudi ha documentat un cas de reinfecció, per via sexual, d'una variant del virus de l'hepatitis C d'un pacient (A) a la seva parella (B). Tots dos homes estan coinfectats amb el VIH, i havien participat en sengles assaigs clínics per provar l'eficàcia dels nous fàrmacs. El pacient B va aconseguir guarir-se, però el present estudi demostra que el pacient A, que no es va guarir, va desenvolupar virus resistents, que va transmetre a la seva parella, B.  

     

    Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al voltant del 3% de la població mundial està afectada pel virus de l'hepatitis C. L'OMS també estima que 4 milions de persones contreuen el virus cada any. A Europa, cada vegada és major el percentatge d'homes que mantenen sexe amb homes que viuen amb el VIH als quals afecta aquesta epidèmia. Representa, probablement, un dels majors focus de les noves infeccions pel virus de l'hepatitis C als països desenvolupats. Per aquesta raó, aquesta és una línia de recerca prioritària per a IrsiCaixa i per a l’FLS, com a part de la seva lluita integral contra la sida.