Badalona ha viscut un autèntic tornado?

  0
  26
  foto tempesta Oriol.jpg

  14/09/2016 – La localitat ha registrat ratxes de més de 120 km/h en alguns moments de la nit, però, realment ha passat un tornado per sobre de Badalona?

  El temporal d'aquesta nit ens ha deixat impactats imatges, estralls i desperfectes a la via pública i, com acostuma a passar en aquestes ocasions, un pèl de confusió per a aquells que no tenim coneixements profunds de meteorologia. Alguns mitjans de comunicació parlen de “tornado a Badalona”. De debò ens ha passat un tornado per sobre?

   

  No és exactament així. El fenomen que la ciutat ha experimentat aquesta nit ha estat un esclafit, com explica l'expert físic i meteoròleg Oriol Rodríguez i com bé han relatat altres mitjans. També resulta quelcom destacable relacionat amb forts vents, però s'ha de separar del clàssic tornado.

   

  Un esclafit és un corrent d'aire descendent molt brusc que baixa des de la tempesta i, quan topa amb el terra, esclafa, tomba i trenca tot el que troba al seu pas, fent un escampall de danys, ens explica el meteoròleg badaloní. “Podríem dir que és com si es llancés una bomba d'aire”, simplifica. Un tornado, en canvi, és un espiral de vent que gira a molta velocitat i que xucla, com si fos un aspirador, tot el que troba.