El bressol de la Cremada: així es fabrica el dimoni d’aquest 2017

    0
    37
    IMG_0026.JPG

    21/04/2017 – Des del 20 de març, Ramon de los Heros i el seu equip fabriquen una figura de 16 metres, més de dues tones i 27.000 euros de cost.

    Entre els carrers estrets i de cases i edificis baixos del Centre, a tocar de les vies de la línia 1 de Rodalies i de l'estació de Renfe, la Mobba s'aixeca com un antic espai industrial que va deixar enrere fa anys el seu millor estat. No casa amb el seu entorn i sembla pràcticament abandonat, però encara s'hi cou molta vida al seu interior. I, de fet, és l'indret on cada any neix el dimoni que Badalona crema la vigília de Sant Anastasi, la nit del 10 de maig.

     

    Muntanyes de fustes de diferents mides i formes s'acumulen arreu, un cop superades les portes de l'accés principal, que transmeten la sensació d'haver estat tancades durant lustres. A unes tres setmanes del dia més important de les Festes de Maig, la forma del Dimoni ja és perceptible. Fragmentada, això sí. I és la figura no s'arriba a muntar sencera fins que no és la platja dels Pescadors.

     

    La falla, que sempre supera els 10 o 12 metres i que enguany arribarà als 16, s'ha de transportar en vehicles fins a la sorra des de la fàbrica, i per això s'ha d'elaborar per parts: base, un tronc dividit en tres o quatre fragments, espatlles, cap, pilars interiors…i també una torxa, enguany. Peces que els seus creadors deixen preparades perquè la grua les pugui anar encaixant com un trencaclosques la setmana vinent. I que aquest 2017 formaran un dimoni que recorda a l'Estàtua de la Llibertat, amb un mur als peus i diferents elements que recorden als refugiats.

     

    El braç aixecat i la torxa són els elements més difícils d'aquest dimoni”, apunta Ramon de los Heros mentre dibuixa amb llapis sobre una làmina de fusta fina la mà del dimoni, prenent la seva com a referència. Veí de La Salut i figura reconegudíssima en l'àmbit de l'art plàstic aplicat al món del teatre, en Ramon és l'encarregat de la fabricació del Dimoni des de fa més d'una dècada.

     

    Amb un fil musical d'allò més exòtic i entre bromes i ambient familiar, ell i el seu equip dediquen la tarda a diferents parts de la figura. “Normalment som uns cinc o sis, però aquest any tenim molta feina i ha estat complicat”, detalla De los Heros. Són tres durant la nostra visita. L'acompanyen en Patxo i la Vicky, artistes basc i d'Amèrica Central que estan instal·lats a la Mobba.

     

    Les estructures més complexes ja estan enllestides i ocupen parts de les diferents grans sales diàfanes en les quals desenvolupen aquesta activitat. Treballen des del passat 20 de març i, en principi, han d'acabar els propers dies. La intenció és instal·lar la creació a la platja a partir del dijous 27 d'abril, a una setmana vista de l'inici de les Festes de Maig amb el pregó.

     

    El resultat final estarà format per més de 2.000 quilos de fusta i només fusta que ja han començat a pintar amb colors acrílics, resistents a l'aigua i que no suposin un problema toxicitat un cop cremi. El cost total del Dimoni d'aquest 2017 serà de 27.000 euros.

     

    La Mobba, un viver d'artistes

     

    Que l'antiga fàbrica Mobba sigui l'enclavament de fabricació del dimoni de la ciutat no és una casualitat. L'espai funciona des de fa anys com a llar d'artistes, un viver on desenvolupen les seves activitats prop d'una vintena de persones que treballen diferents disciplines. Algunes més popularment conegudes com ara la pintura o l'escultura, però també d'altres originals i menys esteses com la fabricació de globus i inflables o d'elements per al teatre de carrer.

     

    Per exemple, hi són presents les companyies Xirriquiteula i la Industrial Teatrera, dos grups badalonins amb recorregut internacional. Igual que en Ramon de los Heros. “Ramon és una persona molt coneguda i porta molta gent potent a la Mobba sovint”, explica en Patxo, un dels seus col·laboradors i resident artístic de la segona de les quatre plantes de l'edifici. Entre tots s'ajuden i creen sinergies, encara que puguin pertànyer a branques diferents.

     

    La Mobba ha estat notícia darrerament per les queixes del veïnat sobre el seu estat d'abandonament i l'anunci de l'Ajuntament de derrocar una part de l'edifici aquest mandat. Dos qüestions que indignen i inquieten a alguns dels artistes. “És mentida que hi hagi rates, per exemple. Cuidem molt l'edifici, que abans estava destrossat. Estaria molt pitjor si no hi fóssim nosaltres”, diu en Patxo, que a la seva planta va substituir els vidres trencats de les finestres per PVC transparent.

     

    Sobre la intenció d'enderrocament, admeten que el govern sí ha contactat amb ells i que estan en converses per poder reubicar les seves activitats. Asseguren no conèixer quina seria l'alternativa, però els darrers mesos s'ha parlat, tal i com han comentat en diferents ocasions els companys de Badalona Comunicació, de fer de la fàbrica de Muebles Rojas, al Manresà, un nou viver d'artistes. En qualsevol cas, lamenten que les autoritats vulguin tirar a terra la Mobba: “És una pena perquè és un espai acollonant”, lamenta en Ramon de los Heros mentre retalla la mà del dimoni.