La Generalitat expedienta Badalona per obrir el poliesportiu de Bufalà amb legionel·la el 2014

  0
  82
  poli bufala.jpg

  07/09/2016 – Un expedient de la Generalitat apunta dues infraccions greus durant el 2014, que poden suposar una sanció d'entre 3.000 i 60.000 euros.

  La Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha incoat un expedient sancionador a l’Ajuntament de Badalona per no haver tancat el Poliesportiu Municipal Bufalà l'any 2014 tot i desprendre analítiques positives en legionel·la. Malgrat els diversos requeriments efectuats des de la Generalitat, apunta l'expedient, les instal·lacions van continuar obertes al públic i funcionant amb total normalitat. La Generalitat considera que l’Ajuntament va cometre dues infraccions greus, per la qual cosa se li aplicarà una sanció amb una multa graduable que pot anar dels 3.001 euros fins als 60.000 euros.

   

  Diverses inspeccions i analítiques

   

  L’1 de juliol de 2014, inspectors sanitaris van dur a terme una inspecció de les instal·lacions, on es van observar diverses irregularitats de funcionament. En una recollida de mostres efectuada el 9 de juliol, les analítiques donen un resultat positiu en legionel·la. El 2 de setembre de 2014 es tornen a donar resultats positius en legionel·la i s’insta a l’Ajuntament a deixar fora de servei les dutxes dels vestidors fins que es realitzi la neteja i la desinfecció de les instal·lacions.

   

  Tot i això, el 25 de setembre, en una visita d’inspecció, s’observaria que l'equipament funciona amb normalitat amb les dutxes obertes als usuaris. Segons la Secretaria de Salut Pública no hi havia cap certificat de neteja, ni registre de cap altre actuació ni incidència. per aquest motiu, s’insta en l’acta que de manera immediata quedin fora de servei les dutxes dels vestidors. El mes d'octubre es torna a insistir, amb noves analítiques positives, i el 4 de novembre Salut Pública acorda la mesura cautelar de tancament del circuit d'aigua calenta.

   

  Dies més tard, però, els inspectors comproven que dutxes i aixetes continuen funcionant normalment. En el llibre de registres sí que es recull que es fan purgues setmanals i una revisió mensual de punts terminals, però no hi ha cap registre de cap parada, reparació ni resultat analític. Finalment, el 25 de novembre de 2014 es fa una recollida oficial de 2 mostres d’aigua, una de les quals és positiva en legionel·la. El Departament de Salut de la Generalitat afirma que els fets constatats són constitutius de dues infraccions greus “per incórrer en irregularitats per manca de controls i les precaucions exigibles en l’activat, el servei o la instal·lació d’acord amb el que estableix la normativa de salut pública”.

   

  Des del PP, el portaveu Juan Fernández, regidor d'Esports el passat mandat, assegura que durant els mesos senyalats a l'informe es van fer tractaments setmanals que asseguraven que no hi hagués infeccions. En aquest sentit, afirma que els tècnics municipals mai van veure un risc real, i manté que el poliesportiu sí va estar tancat entre dues i quatre setmanes, durant les quals es va dur a terme un pla de xoc. D'altra banda, posa en entredit que l'actual govern no hagi actuat fins a aquest estiu.

   

  Des d'Esports expliquen que la primera analítica positiva de legionel·la del darrer any va arribar el mes de març, quan la Generalitat va ordenar el tancament de les dutxes, tal i com es va procedir.

   

  El termini màxim per dictar resolució en aquest procediment sancionador, el qual ha estat comunicat a l'Ajuntament aquest estiu, és de 9 mesos. Des del govern esperen que les accions de reacció que s'estan duent a terme evitin la sanció econòmica.

   

  El govern efectua obres per valor de 90.000 euros

   

  Amb l’objectiu de solucionar el problema definitivament, el govern actual està fent una inversió de 90.000 euros. Des del passat mes de juliol s’està executant el canvi de les canonades del Pavelló Poliesportiu Municipal Bufalà. Les obres, amb una mica de retard, estaran enllestides aquesta mateixa setmana.