Mercadona comença a endreçar amb treballs previs els terrenys de Pomar comprats a la Penya

    0
    26
    IMG_2186.JPG

    16/02/2018 – La cadena nega que sigui un inici d'obres, a les quals encara no posa data.

    Coincidint amb la voràgine informativa d'aquestes dues darreres setmanes al voltant del Club Joventut, les operacions urbanístiques, les ajudes municipals i la Fundació Capital Europea del Bàsquet, els terrenys de Pomar, un dels actius protagonistes de tota aquesta saga, han començat a veure els primers moviments d'obra.

     

    El solar que la Penya va vendre a Mercadona com a part del seu pla de recuperació econòmica no havia viscut cap alteració durant els darrers dos anys, tot i que els procediments administratius i les aprovacions adients ja es van enllestir el 2016. Fa uns dies, però, personal d'obra i maquinària han començat a treballar a la zona, que ja es troba delimitada per una tanca metàl·lica.

     

    Fonts de Mercadona expliquen que no es tracta pas d'un inici d'obres, sinó dels treballs previs, per mantenir endreçats els terrenys. De moment, esclareixen, no hi ha una data oficial d'inici d'obres, tot i que disposen de tots els permisos i llicències corresponents. Sobre els motius pels quals la cadena no s'ha decidit encara a explotar comercialment un patrimoni urbanístic que té en propietat formalment des de fa un any, aquestes mateixes fonts asseguren que es tracta tan sols de tímings i planificació interna, sense cap raó externa més.

     

    Una operació que es remunta a 2013

     

    El camí fins a aquest punt no ha estat pas senzill ni ràpid. Recordem que la operació a tres bandes entre la Penya, l'Ajuntament i Mercadona es remunta al passat mandat, quan, per començar, es va descartar una operació inicial al barri de Mas Ram. El veïnat es va posar en contra de la construcció d'un supermercat a la urbanització, a dos ubicacions diferents, de fet, i van ser els responsables de portar tota la documentació de canvis de PGM i permutes a la Fiscalia, acusant irregularitats. Unes sospites que fa uns dies tornaven a agafar forces amb les publicacions de El Periódico i ElDiario.es.

     

    Després de descartar Mas Ram, la Penya va centrar el seu interés en un solar a Pomar, que va adquirir de l'Incasol per subhasta pública. La nova idea era canviar els usos de 6.000 d'aquests 10.000 metres quadrats perquè es poguessin explotar comercialment. A canvi, el Joventut cediria a l'Ajuntament els 4.000 metres quadrants restants, els terrenys de Mas Ram que havia intentat vendre sense èxit i el compromís d'arranjaments per valor de mig milió d'euros a tots dos barris.

     

    CRONOLOGIA DE L'OPERACÓ

     

    • Maig de 2012, s'inicia el darrer intent per fer possible l'operació a Mas Ram

    • Finals de 2012, els veïns de Mas Ram porten l'operació a Fiscalia

    • Principis de 2013, la Generalitat no dóna el vistiplau final per una sèrie d'errors; l'operació a Mas Ram es complica i es descarta

    • 2013, l'Incasol adjudica la venda dels terrenys de Pomar al Joventut per 500.000 euros

    • Finals de 2014, el Ple aprova inicialment la modificació de PGM de Pomar a ús comercial

    • Estiu de 2015, la Generalitat signa l'aprovació definitiva del canvi de PGM

    • Abril de 2016, el govern local aprova els projectes d'urbanització i reparcel·lació dels terrenys

    • Finals de 2016, es formalitza el traspàs dels terrenys a Mercadona

     

    El PP esgrimeix informes de tres administracions diferents per defensar l'operació de Pomar

     

    El grup del Partit Popular, que va encapçalar des de la part que tocava a l'Ajuntament l'operació de Pomar, sempre ha assegurat que els moviments estaven legalment garantits per diferents informes i institucions. Fa uns dies, després de les publicacions dels dos diaris, el PP va recordar que només a nivell municipal hi ha tres informes (Secretaría, Intervenció i Serveis Jurídics) que donaven el vistiplau legal a l'operació, a més dels que va realitzar la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat.

     

    Al marge, expliquen, es va encarregar un informe a una tercera administració que no prengués part de l'operació, la Diputació de Barcelona, que va externalitzar l'auditoría al despatx Roca Junyent. L'informe derivat també dóna llum verda a la modificació de PGM necessària a Pomar, i creu que està totalment provat el seu interès públic, sense que “es pugui concloure un tracte de favor al promotor privat”.

     

    L'operació, encara al Contenciós-Adminsitratiu

     

    Mentre es desenvolupa o no l'interès comercial sobre els terrenys, es debat sobre la hipotètica reobertura de la investigació de Fiscalia i es troben solucions als problemes econòmics de la Penya, l'operació urbanística a Pomar segueix encara judicialitzada, dos anys després. I és que, recordem, no només els veïns de Mas Ram van portar-ho tot plegat a Fiscalia; també la Federació de Comerciants de Badalona va presentar el novembre de 2015 un Contenciós-Administratiu contra la Generalitat per acceptar l'aprovació de PGM que interessava en la permuta i transacció de terrenys. Un recurs per al qual, de moment, no hi ha hagut resolució, i que continua les vies judicials oportunes.