Un estudi del Germans Trias amb ratolins obre camí cap a un possible tractament dels infarts

    0
    40
    can ruti.jpg

    08/01/2013 – El tractament de la zona infartada del cor dels ratolins amb cèl·lules mare de la sang de cordó umbilical redueix part de l'afectació en un mes.

    Una investigació desenvolupada pel grup de recerca en Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca (ICREC) de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, en col·laboració amb el grup de Bioluminescència de l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha demostrat que les cèl·lules mare poden regenerar part dels teixits cardíacs del cor després d'un infart.

    En concret, es tracta d’un tipus de cèl·lules mare derivades de la sang del cordó umbilical, anomenades mesenquimals, que es poden convertir en diversos tipus de cèl·lules. Les proves, doncs, han consistit en adherir aquestes cèl·lules sobre la zona infartada del cor de ratolins, procediment que ha fet palès una disminució significativa de l'àrea de l'infart quatre setmanes després del tractament.

    La troballa té el valor d’obrir portes per l’ús d’aquest tipus de cèl·lules en el tractament de malalties humanes on existeix un dèficit vascular a recuperar. Per exemple: malalties cardiovasculars amb afectació directa al cor, com l’infart agut de miocardi o la malaltia arterial perifèrica (produïda normalment per aterosclerosi); ictus, o patologies que requereixen cirurgia vascular. A més, els resultats obtinguts són una de les primeres proves de la utilitat de la sang de cordó que es conserva en bancs públics i privats d’arreu del món per a futurs trasplantaments.

     

    Cèl·lules mare mesenquimals 

    Les cèl·lules mare mesenquimals són multipotencials, és a dir, amb capacitat per convertir-se en diversos tipus de cèl·lules: òssies, de cartílag, de greix, musculars o neuronals. L’any 2007, aquests mateixos investigadors van demostrar la presència d’aquestes cèl·lules a la sang del cordó umbilical i van plantejar el seu possible ús per a la regeneració cardíaca. Ara, el descobriment evidencia que aquestes cèl·lules generen vasos sanguinis claus per recuperar el teixit muscular cardíac malmès després d’un infart agut de miocardi.

     

    Infart i necessitat de regeneració 

    Quan es produeix un infart, la sang deixa de circular i de nodrir correctament les cèl·lules del múscul cardíac. Com a conseqüència, s’alteren  irreversiblement, moren i generen una cicatriu no contràctil que afecta la capacitat de bategar del cor. Actualment, a més dels tractaments farmacològics i quirúrgics convencionals dirigits a recuperar els vasos sanguinis de la zona afectada, l’única opció terapèutica que garanteix la plena recuperació funcional del cor és el seu trasplantament. Aquesta opció, però, queda molt limitada pel nombre de donants i per possibles reaccions de rebuig post-trasplantament. És per això que s’intenta desenvolupar noves estratègies per implantar cèl·lules mare que regenerin el teixit. Entre aquestes hi ha les que procedeixen de la sang del cordó umbilical, que es pot extreure fàcilment i sense risc per la donant després del part. 

     

    En aquests moments, els experiments continuen amb l’objectiu d’estudiar, entre d’altres aspectes, si l’efecte regenerador de les cèl·lules es tradueix clarament en una millora de la funció cardíaca dels animals tractats. Així mateix, el proper objectiu es provar els resultats de l'estudi amb animals més grans.