Villacampa: “Al Mediterrani cada dia hi ha morts sense testimonis”

  0
  20
  DBfqwKNWsAAWR7I.jpg

  16/06/2017 – L’expresident del Divina Seguros Joventut relata la seva experiència en una expedició de rescat de l’ONG Proactiva Open Arms.

   

  Un cop tancada la seva etapa a la Penya, Jordi Villacampa va emprendre una aventura de 15 dies a bord del Golfo Azzurro, vaixell que l’ONG badalonina Proactiva Open Arms utilitza per rescatar refugiats i migrants a les costes de Líbia.

   

  Villacampa ja és a Catalunya després de passar dues setmanes “molt dures” formant part de l’expedició de Proactiva. L’expresident verd-i-negre ha visitat els micròfons del RCB per explicar l’experiència viscuda.

   

  Cal recordar que Open Arms ha rescatat a més de 30.000 persones al Mediterrani i també n’ha vist morir a milers al llarg dels últims anys. En l’expedició on Jordi Villacampa va participar, la tripulació del Golzo Azzurro va salvar la vida de més de 800 migrants, els quals van ser traslladades als ports de Pozzallo i Augusta (Sicília).

   

  “Ha estat duríssim. Veure-ho en primera persona reafirma tot el que apareix als mitjans. És un drama absolut. Per sort, la majoria de persones estan sensibilitzades amb aquest tema. M’ha sobtat que hi hagi gent que pugui pensar que a Europa no hi cabem tots. Aquestes ONG’s no es dediquen a fer de pont entre l’Àfrica i Itàlia. Es dediquen a evitar que morin persones al mar”, reconeix Villacampa per obrir el seu testimoni.

   

  “No us podeu imaginar la quantitat de persones que creuen l’Àfrica per arribar a Líbia, un país sense retorn i sense govern, per acabar llançant-se al mar sense saber si sobreviuran”, afegeix a continuació l’expresident del Divina Joventut.

   

  El relat més cru

   

  Villacampa ja s’imaginava a què s’hauria d’enfrontar, però la realitat ha superat qualsevol previsió. “Hem tret del mar a nadons de 20 dies, a multitud de nens i dones embarassades. El 90 per cent de les dones que es rescaten han estat violades. Hem tingut a gent amb ferides de bala i a moltes persones que han estat apallissades per les màfies abans de marxar”, exposa.

   

  Un dels aspectes més esgarrifosos un cop s’està a les costes de Líbia és veure en primera persona com “cada dia hi ha morts sense testimonis al Mediterrani”. “Nosaltres vam rebre un avís d’una barca amb unes 250 persones a bord. La vam estar buscant i al final va aparèixer només l’embarcació. No vam ser a temps de rescatar-los”, lamenta el mític ‘8’ de la Penya.

   

   

  Segons Villacampa, “són tan surrealistes les històries que t’expliquen aquestes persones un cop pugen al vaixell que costa molt empatitzar amb ells”. “Alguns ens deien que havien sobreviscut alimentant-se dels seus propis fluids corporals”, afirma.

   

  El pànic que es viu en cada rescat també és elevat. “Els rescats tenen risc. Hi ha migrants que, quan veuen les llanxes acostar-se, es tiren al mar pensant que seran els primers a ser rescatats. Això a vegades genera un efecte dominó i tothom acaba a l’aigua”, adverteix.

   

  Un cop retornat a Badalona, a Jordi Villacampa li toca passar pel servei de psicòlegs que té Proactiva Open Arms per tal de fer net mentalment. L’expresident de la Penya té molt clar que “són els governs i Europa qui ha de solucionar aquest drama” i anima tothom a “continuar fent donacions perquè ONG’s com Proactiva puguin seguir salvant vides”.