Badalona commemora el Dia internacional contra la violència de gènere

    0
    73
    DSCF4916.JPG

    27/11/2014 – A més de l'acte institucional, s'ha realitzat una conferència amb fets reals de violència de gènere i un mosaic col·lectiu.

    Aquest dimarts i dimecres, Badalona ha commemorat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que com cada any se celebra el 25 de novembre. “La violència ens afecta a tots”, aquest era el lema de la conferència que va tenir el mateix dimarts al Museu de Badalona, amb la presència de la responsable de la Federació de Dones de Badalona, Rocío Mateos; la cap de coordinació contra la violència sobre la dona a Catalunya, Maria José Ortega; la responsable del Servei d’Atenció Integral a la Víctima (SAIV) de l’Ajuntament de Badalona, Maria José Ortiz, i entre altres persones.

     

    L’acte va començar amb un minut de silenci en memòria a totes les víctimes. “La violència de gènere ens un tema que ens arriba profundament i no volem fer un espectacle, sinó fer visible del que pateixen les dones”, va afirmar Mateos per iniciar el col·loqui. Tot seguit, Ortega  va presentar les unitats de violència sobre la dona, creades el 15 de desembre de 2006 amb la intenció de coordinar a cada comunitat autònoma tota la informació i recursos existents destinats a protegir a la dona, participar en les reunions dels òrgans de coordinació interinstitucional i les comissions de seguiment, i donar suport a la protecció integral de les víctimes. Treballen en diversos seguiments, com informar a la víctima de la situació penitenciària de l’agressor, vigilar els casos de les diferents províncies, analitzar les morts per violència de gènere i les actuacions en matèria d’atenció a la víctimes de tracta amb fins d’explotació sexual. A més, aquestes unitats tenen la intenció d’informar sobre els recursos disponibles i del protocol de suport, però també de participar en campanyes de sensibilització i col·laborar en les actuacions de formació. Per la seva banda, Ortiz va afegir que “les dones que han partit violència no es veuen reflectides i el treball del SAIV és aconseguir que es vegin”.

     

    Tot seguit, una de les convidades a aquesta xerrada, Yolanda Carrión, va relatar el cas de la seva mare, Mercedes Molina, amb 58 anys, quan li va dir al seu marit que es volia separar, llavors va començar entre ells una forta discussió. Minuts més tard, la reacció del marit, Salvador Carrión, va ser ruixar a la seva dona amb dissolvent i la va cremar. Als dos dies, Mercedes va morir a l’hospital. Yolanda va veure aquests fets i després de vuit anys, “sento ràbia i dolor quan escolto la paraula violència, però sobretot noto un buit molt gran en el meu cor”. “Demanaria que es conscienciés més a la joventut, i que si algun familiar pateix violència, denunciar-lo”, va afegir.

     

    Per una altre costat Niobe Porter, una jove estudiant, va narrar el seu cas quan només tenia 14 anys va ser maltractada psicològicament per la seva primera parella amb amenaces i controls de les xarxes socials i del mòbil. Porter va afirmar que “estava tan cega que m’hauria deixat maltractar físicament, fins que no sabia on anar i ho vaig explicar als meus pares”.

     

    Destacar també, la intervenció de Dolors Torrent, una dona amb capacitat especial que vol expressar els seus sentiments amb la pintura. Una de les seves obres és una dona negada amb boca tapada i va creure convenient fer entrega a la Federació de Dones de Badadalona, perquè “les dones discapacitades també pateixen maltractament psicològic”.

     

    Acte institucional

    Dimecres, les representants de les 23 vocalies de les dones de les diferents associacions i entitats de la ciutat van realitzar un mosaic col·lectiu, sota el lema “Entre tots i totes podem” en el paviment de la plaça de la vila amb la unió de trossos de tela de color morat que representaven a totes les dones que han patit violència de gènere, i que donava pas a l’acte institucional a la sala de Plens de l’Ajuntament, que va ser presentat per la directora de produccions de Badalona Comunicació, Esther Marquès, i presidit per l’alcalde de Badalona Xavier Garcia Albiol i la regidora de Cultura i Ciutadania, Montserrat Salgado. Albiol va demanar que “entre tots i totes hem de posar el nostre granet de sorra per a que la violència de gènere passi el més aviat possible”. Per una altra banda, “el 25 de novembre no és un dia per celebrar, sinó per reivindicar i reconèixer la feina de les vocalies de dones”. Posteriorment, Salgado va llegir el manifest unitari de la Generalitat de Catalunya.

     

    L’acte va finalitzar amb la lectura de dues poesies a càrrec de dues membres de l’entitat Anastàsies BDN, Mercè Martí i Angela Puigdueta, i de diverses frases contra la violència de gènere per part dels assistents.