Badalona, declarada Vila Groga en la lluita per l’educació pública

    0
    40
    IMG_1499.JPG

    24/02/2016 – La ciutat és la 20a localitat catalana en declarar-se municipi 'groc' compromès amb la lluita per l'educació pública.

    Badalona és oficialment Vila Groga. Un dimarts més, la plaça de la Vila s’omplia de mestres, pares, mares i nens, però aquesta setmana ho feien per un bon motiu. La ciutat està de celebració després de conèixer que el curs vinent no es produirà la retallada de cap grup de P3 a les escoles públiques i que una desena de centres veuran reduïdes les seves ràtios de 25 a 22 infants. Dos compromisos que estaven recollits entre els objectius d’una Vila Groga, una fita recollida durant el darrer Consell Escolar Municipal i que, a través d’una moció, s’ha aprovat aquest dimarts a l’Ajuntament.

     

    La declaració ha estat impulsada per la plataforma Badalona es Mou, que agrupa a les associacions de mares i pares de la ciutat (FAMPAS), professorat i equips directius, i que aquest dimarts ha pres la paraula al Ple. La declaració de Vila Groga suposa la confluència de totes les reivindicacions de la comunitat educativa i, d'aquesta manera, Badalona se sumaria a d'altres ciutat com Terrassa, Cerdanyola, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet…en total, 19 localitats a la que aquesta setmana s’hi suma Badalona. A la sala de plens, de fet, hi havia aquest dimarts l’alcalde de Polinyà, municipi precursor.

     “Volem que la nostra ciutat, bressol també del moviment de les samarretes grogues i sempre present en la defensa del model d’educació pública, ha de formar part d’aquest moviment”, manifesten des de Badalona es Mou. Les representants de la plataforma presents han demanat que l’aprovació d’aquesta moció “no sigui un acte formal” i que suposi una línia de treball constant per als propers anys. Per a Badalona, la declaració suposaria el compromís de defensar l’escola pública; crear espais comuns de treball per tal que el govern local i tots els agents educatius i socials puguin iniciar la reflexió sobre quin ha de ser el model educatiu necessari a la ciutat; crear espais de col·laboració i intercanvi entre escoles i agents educatius i rebutjar la LOMCE.

     

    La unanimitat, inassolible

     

    La moció,presentada pels partits del govern, Guanyem BDN, ERC i ICV-EUiA, per PSC i per CiU, no ha comptat amb el recolzament del Partit Popular i Ciutadans. Des del grup ‘popular’ han criticat que no s’hagi comptat amb ells per presentar la moció i asseguren que podrien haver estat d’acord amb bona part de la proposta, fins i tot en la modificació de la LOMCE, i amb la declaració de Vila Groga. El portaveu, Juan Fernández, no obstant, ha titllat les formes de partidistes i ha lamentat que una mesura com aquesta no hagi volgut ser consensuada amb tothom.

     

    Des de Ciutadans s’han mostrat en desacord amb certs punts de la moció, com ara les referències a la immersió lingüística i la insubmissió a la LOMCE, i el vot ha estat d’abstenció.