Badalona inicia la campanya d’esporga d’uns 15.000 arbres

    0
    30
    Foto esporga passeig de la Salut.jpg

    10/10/2013 – Aquests treballs s’allargaran fins a finals de juliol de 2014, quan es farà l’esporga en verd.

    L’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Badalona ja ha iniciat els treballs d’esporga de l’arbrat de carrers i places de la ciutat. Aquests treballs s’allargaran fins a finals de juliol de 2014, quan es farà l’esporga en verd. Un cop la campanya s’hagi acabat, s’hauran podat aproximadament uns 14.600 arbres a la ciutat.

     

    La campanya d’esporga d’enguany ha començat aquest mes de setembre amb el retall dels xiprers i de les troanes. L’objectiu és evitar que el fruit de les troanes maduri, caigui a terra i embruti carrers i vehicles. Durant el mes de novembre s’esporgaran les moreres, la qual cosa evitarà l’acumulació de fulles a terra i es minimitzarà el risc de relliscades de vianants. Posteriorment, ja al mes de desembre, es faran els treballs d’esporga dels arbres caducifolis, com ara les acàcies, plàtans i oms ja que durant l’hivern resten en parada biològica. A partir del mes de març s’iniciarà l’esporga de manteniment de les tipuanes i de tots els arbres de caire subtropical. Bàsicament es retallarà el brancatge llarg d’aquestes espècies, que és el que s’arqueja.

     

    Dos equips de treball que actuen en paral·lel

    La campanya d’esporga d’aquest any ha començat amb dos equips especialitzats que es distribueixen per la ciutat fent dues rutes d’esporga de forma simultània. Durant els mesos d’octubre i novembre, la primera ruta d’esporga inclou els barris de Morera, Bufalà, la Salut, Congrés, Sant Antoni de Llefià, Sant Mori de Llefià, Sant Crist, Lloreda, Nova Lloreda i Puigfred. La segona ruta esporgarà les moreres dels barris del Manresà, Canyadó, Centre, Progrés, El Raval, Can Claris, Gorg i Sant Roc.

     

    Al mes de desembre hi haurà una ruta d’esporga de planifolis que començarà pels barris d’Artigas, Sant Antoni de Llefià, Sant Mori de Llefià, Sant Joan de Llefià, la Salut, Sistrells, la Pau, Puigfred, Sant Crist, Raval, Can Claris, Progrés, Gorg, Congrés, el Remei, Sant Roc i la Móra. La segona ruta comencarà, en paral·lel, per la Morera, Bufalà, Bonavista, Montigalà, Lloreda, Nova Lloreda, Coll i Pujol, Dalt de la Vila, Centre, Casagemes, Canyadó i Manresà. Pel que fa al barri de Pomar, l’esporga començarà el mes de febrer de 2014.

     

    En tot cas, els equips d’esporga senyalitzen amb antelació els carrers on treballaran. A mesura que es realitza l’esporga de l’arbrat, els tècnics fan un repàs de cada arbre per veure el seu estat de vitalitat; en cas que pugui comportar un risc d’inestabilitat, es pot procedir a la seva tala.

     

    Continua el combat contra l’escarabat morrut

    L’esporga de les palmeres segueix unes directrius diferents i que venen marcades per la Generalitat, que prohibeix el tall de fulles verdes entre els mesos de març i octubre per evitar la proliferació de la plaga de l’escarabat morrut. Per aquest motiu, la poda de les palmeres que hi ha a Badalona s’efectuarà durant els mesos de desembre i gener. El proper tractament preventiu per evitar que la plaga s’estengui arreu de la ciutat tindrà lloc durant el mes de novembre. Està previst que aquests tractaments de fumigació s’efectuïn tres cops a l’any. En cas de palmeres infestades, els tractaments són més continuats per tal de poder combatre l’afectació. El proper tractament preventiu es farà aquest mes de novembre. Quan es realitzi la fumigació es farà també una revisió de l’estat de les palmeres per tal de controlar la presència de cavitats o altres afectacions.