CiU tanca la porta del #canvibdn; PSC i ICV-EUiA mantenen l’esperança

  0
  opo.JPG

  04/04/2013 – El discurs de CiU dóna a entendre que cal quasi un miracle per renegociar la moció de censura; ICV-EUiA i PSC, en canvi, creuen que el canvi de govern continua sent possible; ICV vol convocar una nova trobada la setmana vinent.

  Els ponts de diàleg de l’oposició semblen ensorrats des del punt de vista convergent. La passada setmana, després del trencament (momentani, si més no) de les negociacions, CiU donava a entendre que seria molt difícil reprendre les converses per fer quallar un govern alternatiu al del PP. Ahir, el líder local de la federació, Ferran Falcó, deixava entreveure que aquesta història ja ha exhalat el seu darrer suspir i que només es plantejaria obrir “un nou capítol” si es produís algun cas o fet “extraordinari” que afecti greument l’actual executiu o la ciutat.

   

  “S’ha jugat amb males arts i se m’ha fet un mal innecessari”. Aquesta frase lapidària reflexava l’estat de la relació de Falcó amb Iniciativa. El convergent creu que els ecosocialistes viuen “millor contra Albiol”, que “no s’esperaven que CiU volgués negociar seriosament una moció de censura” i per això van demanar a última hora, assegura, que ell no estigués al govern.

   

  ICV porta dies explicant que no es tracta d’una condició de darrer moment, sinó que es va exposar en una reunió de les direccions nacionals el passat 18 de març. Falcó esclareix que, en aquella reunió, Iniciativa va posar sobre la taula la seva postura en relació a càrrecs imputats, però que en cap moment ho va establir com una condició innegociable. “Jo els hi vaig dir que nosaltres havíem fet uns passos endavant per sortejar aquests possibles obstacles, com no demanar l’alcaldia ni competències pel meu càrrec”, explica Falcó, qui es nega a immolar-se, diu, “per les estratègies” d’ICV.

   

  Falcó, a més, ha volgut separar les crítiques cap a ICV de Carles Sagués, el president del grup municipal d’ICV-EUiA, a qui ha volgut “salvar de tot això” perquè creu que és l’únic que volia realment arribar a un acord, però que “damunt d’ell hi ha un instrument de partit” que decideix.

   

  Cara i creu: l’altra forma de veure la situació

   

  ICV-EUiA, per la seva part, manté que les portes continuen obertes de cara a una possible moció de censura. Admeten que les converses estan “encallades”, però que “no s’ha acabat aquí”. El president del grup municipal, Carles Sagués, explica que continuen creient en un govern alternatiu i sòlid format per tots tres. L’ecosocialista confirma que tenen la intenció de tornar-se a reunir la setmana vinent i que faran tot el possible perquè els tres partits es tornin a seure i arribin a un acord. “Tots haurem de cedir i donar un pas endavant perquè això surti bé”.

   

  El PSC també conserva una postura optimista respecte les negociacions per la moció de censura a Albiol. Consideren que existeix un problema entre Iniciativa i CiU que s’ha de solucionar, però que, un cop superat, es podrà continuar endavant. El president del grup municipal, Jordi Serra, manifesta que si hi ha un govern alternatiu, ha d’estar conformat pels tres partits i descarta qualsevol tipus de ‘carambola’ on algú recolzi la moció però no formi part de l’executiu local. Sota el punt de vista socialista, Falcó ha format governs sense problemes molts anys després de la imputació i, en aquest sentit, no comparteixen “la línia vermella” d’ICV. “És pitjor un alcalde acusat per racisme”, conclou Serra.