Consulta en línia de censos i padrons històrics de la ciutat: el nou recurs del Museu de Badalona

  0
  63

  El Museu de Badalona facilita la consulta en línia a través de la seva pàgina web de padrons i censos històrics de Badalona. Es tracta d’un recurs imprescindible per als investigadors que fan recerca sobre història local o persones interessades en genealogia.

  Amb aquest nou recurs ja es pot consultar a les pàgines web https://www.museudebadalona.cat/arxiu/ahbdn/censoshttps://www.museudebadalona.cat/arxiu/ahbdn/padrons

  El cens de població és la relació de les dades demogràfiques, econòmiques i socials d’una població, en aquest cas, de Badalona. La informació recollida -adreça, noms de les persones, sexe, edat, estat civil, grau d’instrucció i altres dades econòmiques- canvia poc entre els diversos registres. Els censos que es conserven a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona (AHBDN) van des del segle XIX fins al 1940, tot i que en aquesta primera fase només es podrà consultar en línia un cens incomplet datat al segle XIX, i els de 1857 i 1860.

  Pel que fa al padró municipal d’habitants, és el registre de persones que viuen en el municipi realitzat per l’Ajuntament amb la funció d’acreditar la residència en un domicili concret. A l’AHBDN es conserva un dels padrons més antics de Catalunya, el de l’any 1717, que ara es podrà consultar en línia juntament amb la resta de padrons que es custodien a l’arxiu fins a l’any 1914. La resta de padrons, que arriben fins a l’any 1945, encara no es trobaran al web.

   

  Tot i que tant els censos com els padrons recullen informació dels mateixos habitants, hi ha algunes diferències pel que fa a la seva finalitat i contingut. Mentre que el cens té un caràcter estadístic i es fa a àmbit estatal amb l’objectiu de recollir informació demogràfica i social sobre el nombre i la distribució de la població, els padrons els porten a terme els municipis i tenen una funció purament administrativa.

  ampliant les eines per a les persones que vulguin fer recerca, a la vegada que es vetlla per a la conservació d’aquests importants fons històrics, evitant-ne la manipulació que els pots deteriorar.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí