El fenomen ‘Informer’, analitzat amb lupa per administracions i policia

    0
    35
    informer.JPG

    23/02/2013 – Les pàgines de Facebook 'Informer' van néixer fa unes setmanes i ja han causat desenes de denúncies arran dels comentaris ofensius que es poden publicar des de l'anonimat.

    Farà prop d’un mes del seu naixement i ja s’han estés com un virus. Es tracta dels Informers, uns comptes de Facebook on es poden publicar ‘cotilleos’ i enviar missatges de forma anònima. La idea va començar a la Universitat Autònoma de Barcelona, la pàgina de la qual ja té quasi 13.000 seguidors, i de seguida van anar sorgint a la resta d’universitats, a pobles, barris i moltes altres comunitats.

     

    A Badalona són molts els barris, com ara Llefià i La Salut, o les escoles que en tenen; i no són poques les polèmiques que aixequen, ja que es tracta d’una eina a través de la qual parlar salvan-te les espatlles, i això és niu d’insults i comentaris ofensius. Alguna de les pàgines, de fet, ha estat tancada fa no massa, després de sumar milers i milers de seguidors, i van tornant a obrir. Diverses escoles en van ordenar el seu tancament immediat.

     

    Fa unes setmanes, els Mossos d’Esquadra ja avisaven que havien començat a rebre denúncies per injúries, sobretot a menors, però avisen que, en molts casos, els comentaris no són constitutius de delicte. Per això apel·len “a la responsabilitat social de tots els usuaris per tal que es faci un bon ús d’aquests serveis”, i insten a pares, mares i tutors a ser conscients dels actes dels fills en la xarxa.

     

    També el Departament de Consum Municipal, que ha rebut demandes sobre com procedir en cas de ser ofés per missatges en aquest tipus d’espais, ha traslladat recomanacions. Des de l’administració local s’aconsella denunciar-ho directament a la xarxa social per instar al tancament de la pàgina, o presentar una denúncia a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades o a la Agencia Española de Protección de Datos, a més de l’opció de la pròpia policia.