Es dispara la contaminació atmosfèrica per partícules a Badalona

    0
    29

    La Generalitat activa un avís preventiu de contaminació atmosfèrica per partícules a Barcelona i la seva conurbació, inclosa Badalona. L’avís preventiu  és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. Els nivells de PM10 són moderats en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica

    L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta: 

    – Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; 

    – Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; 

    – Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; 

    – Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents. 

    Nivells moderats 

    La mesura es pren perquè la mitjana diària dels nivells de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) durant el dia d’ahir va ser superior als 50 μg/m³ en dues estacions de mesurament de la Zona de Protecció Especial. A més, la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m donat que es preveu que la situació d’estabilitat atmosfèrica persistirà i les condicions de dispersió no milloraran. D’altra banda, els nivells a la resta de Catalunya són moderats i en alguns punts s’estan donant superacions del valor límit de 50 μg/m³. 

    La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu. 

    Recomanacions: 

    La Generalitat recomana a la ciutadania: 

    – Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.

    – Utilitzar el transport públic en la mesura del possible.

    – Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…).

    – Utilitzar el cotxe compartit.

    – Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

    – En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

    – Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.

    – Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí