Les obres del nou estadi del Badalona avancen amb pas ferm

    0
    158
    52d841b9-0f54-4c1a-a9ca-e7c0a6f67db8.jpg

    22/01/2016 – A falta d’aprovar la instal·lació de la marquesina i la urbanització de l’entorn, l’obra estarà enllestida a l’agost.

    La maquinària i els materials d’obra roden des de fa mesos a l’espai on la propera temporada haurà de rodar la pilota del Club de Futbol Badalona. La construcció del nou estadi va donar el tret de sortida el passat mes de maig i el projecte esperat durant lustres per ciutat i seguidors de l’entitat esportiva comença a prendre forma.

     

    Sense porteries, gespa ni banquetes, el forat en el que hi anirà el quadrilàter de joc ja es pot identificar perfectament. Sí, el forat. I és que el camp de futbol en si mateix estarà situat uns vuit metres sota el nivell del carrer. La construcció de l’estadi no s’ha fet cap amunt, sinó sota terra, excavant i aprofitant l’orografia dels terrenys. D’aquesta manera, el camp quedarà “adaptat a l’entorn”, expliquen els tècnics municipals responsables del projecte, un continu dins l’entramat del barri, i no pas una gran edificació de ciment trencadora.

     

    La zona de tribuna, com a mínim la carcassa, amb entrada des de l’avinguda Montigalà, és tota una realitat i el procés de col·locació de l’anella de les graderies ja està en marxa. La tribuna disposarà d’una llotja per a les autoritats i tindrà tres plantes interiors: la subterrània, amb serveis i instal·lacions esportives i vestidors; la intermèdia, on se situaran els despatxos i oficines, i la de nivell de carrer, amb els espais de premsa, accessos i un bar amb terrassa. L’entrada principal de l’estadi estarà situada al gol sud, a l’avinguda dels Vents, on hi haurà una àmplia plaça urbanitzada que deixarà pas a les taquilles. El lateral oposat a la tribuna disposarà, a cada cantonada, d’espais amb possibilitat d’establir serveis de bar. En total, una capacitat per a més de 4.000 persones.

     

     Un entorn a mig camí entre el parc i el ciment

     

    La zona exterior al recinte de l’estadi s’obrirà a la ciutadania i pretén ser un espai de vida del barri “semiverd” i d’activitat física, expliquen els regidors d’Urbanisme i Esports, Oriol Lladó i Maria Gallardo. De fet, a la intersecció entre el carrer les Ciències i l’avinguda de Montigalà, darrera del gol nord, hi ha projectades pistes esportives. La idea és trobar un punt d’equilibri entre la visió de parc i de via urbana, atès que enjardinar tot l’àrea suposaria un constant i costós manteniment.

     

    A més de guanyar un gran equipament esportiu d’alta qualitat i un entorn obert a la ciutadania, on poder fer exercici o passejar, Lladó destaca que el projecte servirà per “cosir una part de la ciutat on hi havia buits”. I és que, durant molts anys, el solar del Torrent de la Batllòria ha suposat una bretxa dins l’entramat urbà del barri de Bufalà. Amb la consecució de l’estadi, l’espai quedarà totalment integrat i permetrà el flux continu de vianants entre l’avinguda de Montigalà i l’avinguda dels Vents, per exemple.

     

    Estacionament de vehicles i revisió de la mobilitat

     

    Una de les preocupacions d’Urbanisme són les afectacions a nivell de trànsit,  aparcament i mobilitat. Els dies de partit, previsiblement, la quantitat de vehicles privats i la necessitat d’estacionament augmentaran de forma substancial. En aquest sentit, els tècnics han previst dos espais on els seguidors podran deixar els cotxes, almenys els dies que hi hagi futbol: els solars urbanitzats del gol sud –l’entrada- i del gol nord –les pistes a la intersecció entre l’avinguda de Montigalà i el carrer les Ciències-.

     

    “Aquesta part de la ciutat és susceptible d’experimentar canvis profunds, i hem de preveure una revisió de la mobilitat per a estar preparats”, apunta Lladó. Dins d’aquesta visió a mig termini, existeixen diferents opcions, com ara reurbanitzar el carrer les Ciències per convertir-lo en una via de doble sentit –entre av. Vents i av. Montigalà- i afegir més capacitat d’estacionament; obrir un desviament a l’avinguda dels Vents –costat mar- cap al carrer les Ciències, o connectar el nou lateral de la C-31, que entrarà en funcionament en un futur proper, directament amb l’av. dels Vents. Conjectures, de moment.

     

    La coberta de la tribuna i l’entorn de l’estadi, a l’espera d’aprovació

     

    Tot i que la construcció està complint, de moment, els terminis fixats, com insisteixen en remarcar els responsables polítics, hi ha serrells que s’han d’acabar de tancar a nivell administratiu. Les obres estan dividides en dues fases, la primera de les quals és la que es troba en marxa. Es tracta de la construcció de l’estructura de l’estadi i tots els seus budells, allò imprescindible per poder posar en marxa la instal·lació i l’activitat esportiva. Està dotada de 6,5 milions d’euros d’inversió i totes les parts coincideixen en assegurar que estarà enllestida el mes d’agost, a temps per a l’inici de lliga.

     

    La segona fase és una altra història. Aquesta contemplaria la instal·lació de la marquesina, la coberta de la grada de tribuna, i  la urbanització de l’entorn de l’estadi. Uns treballs pressupostats en un milió d’euros i escaig, bona part dels quals són deguts a la coberta, i que encara no tenen la llum verda necessària administrativament parlant. De fet, el govern treballa a tota màquina per poder presentar els tràmits pertinents d’urgència al Ple de gener, aprovar-ho i adjudicar els treballs. Tot i ser fases diferents, el responsable d’Urbanisme apunta que la intenció és iniciar-la quan abans millor per mantenir la dinàmica de les obres ja iniciada i executar-ho tot sense interrupció. Per a aquesta segona fase, l’Ajuntament aportarà uns 600.000 euros, ja que el cost total no s’arribaria a cobrir amb els diners de la venda de l’avinguda de Navarra.

     

    Aquesta part seria, a priori, l’única de tot el projecte que es podria demorar. De moment, però, des del govern no contemplen la possibilitat d’engegar la competició sense la marquesina, element molt important per a l’estructura i estètica de l’estadi i imprescindible per a l’estrena del camp a ulls del Badalona. “Estem treballant per complir el calendari”, subratlla Oriol Lladó. A banda de les dues primeres, hi hauria una tercera i hipotètica fase projectada, a dia d’avui no contemplada, que permetria, en un futur, ampliar les graderies i la tribuna sense grans obres, atès que la instal·lació està dissenyada a tal efecte.

     

    El Badalona, “molt il·lusionat”

     

    Des del Badalona fan una valoració “molt positiva” de l’evolució de les obres i afirmen que tot avança segons els terminis marcats. “Estem molt il·lusionats. Després de 15 anys perseguint aquest objectiu, per fi tindrem un estadi de categoria”, expressa el president del club, Miguel Ángel Sánchez. Afirma que el nou govern ha estat capaç d’aterrar i posar-se mans a l’obra i considera que està gestionant bé els treballs. Això sí, avisa, la coberta de la tribuna és un element “essencial” per inaugurar l’estadi. “El projecte tècnic incloïa la marquesina i vetllarem per estrenar el camp amb marquesina”.