Òmnium prepara Badalona per commemorar la Diada Nacional de Catalunya

  0
  11S.jpg

  28/08/2012 – L'entitat cultural omplirà Dalt la Vila i la platja dels Pescadors d'actes i activitats culturals i històriques en una nova edició de 'Trencant Setges', el proper dia 8 de setembre.

  Òmnium Badalona – Barcelonès Nord ha preparat per aquesta Diada Nacional una nova edició de ‘Trencant Setges’, un conjunt d’activitats que combinen festa, història i reivindicació al voltant dels fets de 1714. Aquest any, els actes tindran lloc des de la tarda fins la matinada de dissabte 8 de setembre, amb noves propostes d’activitats en diversos espais de la ciutat, des de Dalt de la Vila fins a la platja dels Pescadors. Tallers i espais de reconstrucció històrica amb la presència de soldats de tropes borbòniques i austriacistes; espectacles de titelles i xocolatada pels més petits; una dramatització dels fets de 1714 i els concerts a la platja seran els plats forts d’una jornada intensa per commemorar la Diada Nacional.

  Reconstrucció històrica a Dalt de la Vila

  La jornada s’iniciarà amb un seguit d’activitats al barri històric de Badalona, Dalt de la Vila, escenari dels fets de 1714. Entre les 17 i les 20 hores, la plaça de la Constitució es convertirà en un espai de memòria i reconstrucció històrica amb rutes guiades, activitats i exhibicions especialment adreçades a un públic infantil, familiar i de totes les edats. De la mà d’historiadors i experts, es podran visitar i participar activament en diversos tallers on s’explicarà com era la vida a finals del segle XVII i inicis del XVIII: hi haurà rondalles i jocs infantils; activitats sobre la vida, oficis i costums; espais per veure quin tipus de gastronomia tenien els badalonins; i fins i tot un petit campament militar amb soldats borbons i austriacistes que van participar a la Guerra de Successió gràcies a la participació dels grups de reconstrucció històrica dels Morados Viejos d’Almansa i dels Miquelets de Catalunya. També hi haurà un centre d’interpretació on s’explicaran els fets i les conseqüències que van comportar la derrota de 1714 i el paper dels badalonins.

  Per seguir amb la reconstrucció i memòria històrica, a les 18 tindrà lloc a la plaça de Font i Cussó (Dalt de la Vila) una exhibició de les tropes de soldats borbònics i austriacistes.

  A les 19h, la plaça de la Constitució acollirà l’activitat infantil més destacada: un espectacle de titelles on s’expliquen els fets de 1714 des de l’òptica badalonina i una xocolatada.

  Amb sortida des de la plaça Font i Cussó a les 18.30, el programa de cohesió social ‘Quedem?’ ha organitzat unes rutes guiades per Dalt de la Vila per tal de conèixer com es vivia a la Badalona del segle XVIII.

  A les 8 del vespre, moment en què culminen les activitats a la plaça Constitució, hi haurà una desfilada de tropes d’austriacistes (Miquelets de Catalunya) i borbòniques (Morados Viejos de Almansa) que recorrerà els carrers de Dalt de la Vila fins a la platja dels Pescadors.

  Espectacle dramatitzat i concerts

  Al vespre, els actes es concentraran a la platja dels Pescadors. A les 21.30 el catedràtic d’història de la UB Francesc Xavier Hernández farà una xerrada històrica al voltant de ‘La Guerra de Successió’ a l’antiga Llotja dels Pescadors. Aquest acte comptarà amb la presència de la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals.

  Seguidament, a partir de les 22.15h, tindrà lloc l’espectacle dramatitzat ‘Trencant Setges’ on s’escenificarà amb actors el paper que van tenir els badalonins durant la Guerra de Successió amb la sortida de llaguts cap a Barcelona per trencar el setges que les tropes de Felip V feien sobre la capital del país. Després de l’espectacle, l’Orfeó Badaloní interpretarà diversos cants i la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i el president de l’entitat a Badalona- Barcelonès Nord, Marcel Mauri, faran breus parlaments.

   

  El darrer plat fort de la jornada arribarà a partir de les 23h amb un concert de rumba catalana de la mà dels Terratombats, grup guardonat aquest any amb el premi Enderrock al millor directe en folk i noves músiques, i Tita Merche, grup que barreja rumba, reggae i ska amb rock i altres gèneres, com a grup convidat.

   

  El president d’Òmnium Cultural Badalona, Marcel Mauri, destaca que des de l’entitat s’entén la Diada “com una invitació a tots aquells que, per desconeixement o per distància emocional, fins ara no s'han sentit atrets pels valors del catalanisme”. Mauri afegeix que volen que aquests actes ‘serveixin per seguir sumant persones a un projecte de país engrescador on més enllà de llengües que es parlin o d'orígens nacionals de cadascú hi hagi la certesa que el nou país que ha de néixer l'hem de fer entre totes i tots’.

   
  A banda del ‘Trencant Setges’, l’entitat farà la tradicional ofrena floral al monòlit de la plaça de la Plana el dia 11 de setembre a les 11h i s’adhereix i coorganitza els actes de la Comissió 11 de setembre de Badalona que es duran a terme el dia 10 de setembre a la nit amb un sopar, parlaments i cultura popular a la plaça dels Països Catalans i una marxa de torxes fins la Plana on es farà una ofrena floral.